Grannlokalerna?
Ja, det innebär de lokaler där Kallholmens Bryggeri, i dag Skellefteå Bryggeri, en gång startade sommaren 2011 för att fyra år senare flytta till Skellefteå.
– Vi är extremt glada över att vi får ett bryggeri vägg i vägg med oss, säger Mattias Richtmann.
Han har varit driftsansvarig för Kurjovikens Sjökrog den gångna säsongen och väljer nu att flytta den andra verksamheten, cateringföretaget Hjortron, från Skellefteå till Skelleftehamn. Samtidigt går Sjökrogen, som ägs av Martin Åkerström, och Hjortron, som ägs av Mattias Richtmann, ihop, men varumärkena behålls.
Fastnade för bryggande
Granne blir Victor Jacobsson och Fermenteriet AB. Han är en av fem delägare i bryggeriet och är vid starten dess ende anställde.
– För fyra år sedan, då jag var 18 år, började jag hembrygga. Jag fastnade sedan för den hobbyn.
Victor började plugga elteknik, men har nu tagit en paus. Det senaste halvåret har han praktiserat hos Tommy Eriksson på Southside Brewing Company.
Victor blev helt inriktad på att starta eget och hittade lokalerna och började arbeta fram alla tillstånd. Nu är han där och han kastar sig in i en tuff och snabbt expanderande bransch. I dag är maxproduktionen 50 000 liter.
– Vi tror att vi har en bra produkt som vi hoppas ska uppskattas, säger Victor Jacobsson.
Start i december
Nysatsningen drar igång under julmånaden och då kommer företagen på plats att samarbeta rätt mycket, bland annat för att locka till sig .
– Vi kommer att ha ett tydligt samarbete med restaurangen med allt från bryggerivisning till provbryggning, säger Victor Jacobsson.
– För mig blir det en praktisk lösning att ha företagen på samma plats. Det är svårt att få tag på personal så som kock kan man få jobba med bägge. Dessutom behöver inte cateringfirman ligga i centrala stan, men den har gått bra och nu nyanställer vi., berättar Mattias Richtmann.