Vid kvart i fyra natten mot tisdagen fick Mikael Staffas samtalet om den pågående branden på Rönnskär. Då hade räddningstjänstens intensiva arbete vid elektrolysverket pågått i över timme. Räddningschefen Mattias Hagelin har tidigare berättat hur det var vid platsen när räddningstjänsten kom fram:
– Vi får ganska snart klart för oss vid framkomsten att det brinner rejält på elektrolysverket. Vi påbörjar ett arbete där vi går in för att försöka släcka det här, men vi får backa, det brinner så pass kraftigt, sa han på tisdagen.
När Bolidens vd Mikael Staffas fick telefonsamtalet natten mot tisdagen påbörjades det krisarbete som pågått sedan dess.
– Jag var i Gällivare när telefonen ringde, direkt satte jag mig och började jobba.
Elektrolysverket, som används inom produktionen av koppar, är totalförstört. All produktion, inte bara produktionen av koppar, är stoppad och det kan dröja flera veckor innan den kan komma igång igen.
Branden kommer att bli en tung ekonomisk smäll för Boliden. Exakt hur dyrt det kommer att bli är oklart men på tisdagskvällen meddelade bolaget att det kostar ungefär 85 miljoner kronor per vecka som produktionen på Rönnskär står still.
Utöver det väntar stora kostnader för att bygga upp elektrolysverket igen.
– Där pratar vi om miljardbelopp, men i nuläget vet vi inte hur mycket av det som kan täckas av de försäkringar som vi har.
Det är också oklart hur lång tid det kan ta innan elektrolysverket är återuppbyggt igen.
– Det är svårt att veta, men det handlar om år.
Boliden räknar med att kunna fortsätta med en del av kopparproduktionen på Rönnskär framöver. ”Dock kommer Rönnskär att tvingas sälja så kallade kopparanoder istället för kopparkatoder eftersom elektrolysverket har brunnit ned”, rapporterar Dagens Industri.
– Men anodkoppar är också en säljbar produkt, säger Mikael Staffas.
På tisdagskvällen meddelade Boliden att man räknar med att resultatet för det andra kvartalet kommer att vara ungefär 700 miljoner lägre än förväntat. Branden på Rönnskär är en av anledningarna till det men merparten, cirka 500 miljoner kronor, handlar om resultat kopplat till två av bolagets gruvor – Kevitsagruvan i Finland och Taragruvan på Irland.
Taragruvan, med cirka 650 anställda, kommer att sättas på paus.
”Verksamheten är för närvarande kassaflödesnegativ, på grund av en kombination av faktorer inklusive operativa utmaningar, nedgång i zinkpriset, höga energipriser och smältlöner samt generell kostnadsinflation”, skrev Boliden i ett pressmeddelande på tisdagen.
Boliden har meddelat att beslutet att pausa Taragruvan inte har något med branden på Rönnskär att göra.
– Nej, det är helt separata händelser, säger kommunikationschef Klas Nilsson.
Utöver detta har Bolidens aktiekurs fallit. På tisdagen sjönk aktien med 2,8 procent och vid börsöppningen på onsdagen föll den med ytterligare cirka 6 procent.
Mikael Staffas säger att det som hänt de senaste dygnen ”inte är roligt på något sätt”.
– Tisdag den 13 juni är en dag jag aldrig kommer att glömma. Jag hoppas att jag inte kommer att behöva uppleva något liknande igen, säger han.
Är du orolig över situationen som ni befinner er i just nu?
– Nej, i grunden är jag inte orolig.