Boliden: ”Vi kommer att erbjuda krisstöd”

Intensivt arbete pågår med att starta upp Rönnskärsverken just nu. Men för de cirka 70 anställda vid elektrolysverket väntar en oviss framtid. "En del är helt förtvivlade", säger Linn Andersson, platschef på Rönnskärsverken.

Linn Andersson berättar om det åtgärder som sätts in för att stötta personal som nu saknar arbetsplats.

Linn Andersson berättar om det åtgärder som sätts in för att stötta personal som nu saknar arbetsplats.

Foto: Lars Westerlund

Skelleftehamn2023-06-14 17:44

Arbetet har börjat komma igång igen på Rönnskär efter gårdagens förödande brand som förstörde elektrolysverket.

– All personal är ute i verksamheterna förutom i den nedbrunna delen. De har ingen verksamhet att gå till. I andra delar av fabriken är det full bemanning och det pågår intensiva aktiviteter för att komma igång med produktionen. Vi ser över anläggningarna och identifierar skador och åtgärder som behöver göras. Många byggnader är intakta, en del har strömbortfall. En del av produktionen har kommit igång lite grann, säger Linn Andersson.

70 anställda som berörs i den nedbrunna delen. Personalen som skulle ha jobbat i elektrolysverket samlades under onsdagen för samtal i en samlingslokal på området.

– Vi kommer att erbjuda krisstöd. Nu i dag är det frivilligt. I morgon ska alla samlas.

undefined
Linn Andersson berättar om det åtgärder som sätts in för att stötta personal som nu saknar arbetsplats.

Kommer de 70 att permitteras?

– Vi har inte kommit till det än. Vi hyr in en del bemanningsanställda på fabriken. Det är i första hand dem vi avslutar först och ersätter med ordinarie personal. En del av de bemanningsanställda är ersättare i bara några dagar, andra under längre perioder. Det beror på säsong.

Hon tillägger:

– Vi måste lägga ett pussel nu med kompetensen som finns. Boliden är ett stort bolag med verksamhet på andra orter. Vi har inte landat i detta än.

Kan det bli tal om uppsägningar?

– Det är supersvårt att svara på nu.

Har ni fört samtal med facket?

– De är med på resan. Initialt förhandlar vi kring bemanningsanställda. Vi har även en del sommarvikarier och har börjat föra en dialog om det. Vi för samtal om detta i dag.

Vad säger personal som du pratat med?

– Jag träffade några i går och vi ska som sagt träffas i dag. Det är blandade känslor. Det är frustration, ilska och tårar. Hela spannet. Vi ska erbjuda krisstöd men vi har även pratat om att erbjuda personalstöd som innebär att man kan ringa in själv och inte behöva gå via en chef. Vi ska jobba med det under dagen. Det finns behov av att prata och även att se förödelsen.

Hur skulle du beskriva den?

– Det är fruktansvärt. Det tar ont att se. Det är otroligt tragiskt. Ett skelett av en tidigare byggnad, där vissa väggar och tak finns kvar och andra har rasat.

undefined
Även under onsdagens fanns räddningstjänst på plats.

IF Metall representerar cirka 650 anställda på hela Rönnskärsverken. De ger en liknande bild som den platschef Linn Andersson förmedlar och bekräftar att de för samtal med ledningen.

– Vi har inte inlett några förhandlingar ännu. I nuläget handlar det om utvärdering av skador och hur vi går vidare. Vi tar det dag för dag för att hitta sätt att återgå till arbete, säger klubbordförande Ronnie Allzén.

Vad säger medlemmarna?

– Det är en del som ringer. De ställer frågor kring semestrarna framför allt, hur det blir med semestern, om den blir inställd och vad som händer om man har beredskap till exempel.

Han tillägger:

– Det är en väldigt låg stämning härute över lag. Jag har inte varit med om något liknande tidigare.

Flera av de anställda var oroliga och kan inte säga något om hur framtiden kommer bli. 

– Det är ju hemskt. Jag ser svart rök när jag stiger upp och tänkte att jag inte kan ta mig till jobbet, säger Eden Nilsson som är anställd på serviceavdelningen. 

Han tillägger:

– Jag ringer min kontaktperson och frågar om jag ska komma in. Det blev ett starkt nej, stanna hemma. 

undefined
"Det är hemskt att det hände men allt är väldigt proffsigt skött", säger Eden Nilsson.

Sommarjobbaren William Lundmark var ledig dagen som branden inträffade. 

– Jag blev ju orolig om jag kommer ha ett jobb i sommar. Det var mycket snack och vissa pratade om att söka till Northvolt nu direkt, säger William Lundmark som fått jobb på flushen. 

Han tillägger:

– Det är viktigt för min framtid att få ha detta jobb och vi på flushen har fortfarande jobb, men jag vet inte hur det kommer bli. Nu ska jag jobba vidare som vanligt. 

undefined
"Nu ska jag jobba på som vanligt men vet inte hur det kommer bli i framtiden", säger William Lundmark.

Andra fick vända i porten. 

– Jag skulle egentligen ha min andra dag men fick vända vid porten, säger Maria Tjärnlund som fått jobb på svavelsyraverket. 

Hon tillägger: 

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig eller hur sommaren blir men jag tänker att om jag fortsätter min inlärning som vanligt så ska det nog gå bra.  

Brandmannen Ola Johansson har jobbat med att städa upp platsen

– Det ser ut som ett bombat hus i Ukraina, säger han. 

undefined
"Jag får vara kvar här och det är jag väldigt glad för", säger Ella Flodin.

Vad som händer härnäst är oklart. 

– Sånt här tar ju tid att gå över men folk vill ju veta nu, säger en anonym anställd till Norran. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!