Boliden får börja använda djupförvaret

Mark-och miljödomstolen ger Boliden klartecken att omedelbart påbörja deponering i djupförvaret under Boliden Rönnskär.

Mark- och miljödomstolen ger i en deldom klartecken för att djupförvaret på Boliden Rönnskär kan tas i drift.

Mark- och miljödomstolen ger i en deldom klartecken för att djupförvaret på Boliden Rönnskär kan tas i drift.

Foto: Foto: Lars Andersson

Skelleftehamn2020-04-14 10:58
undefined
Mark- och miljödomstolen ger i en deldom klartecken för att djupförvaret på Boliden Rönnskär kan tas i drift.

Det framgår av en deldom från mark- och miljödomstolen, som har en lista på 14 sorters farligt avfall som får lagras i bergförvaret.

”Annat avfall med samma eller likvärdiga egenskaper får deponeras först efter godkännande av tillsynsmyndigheten”, skriver domstolen.

Boliden har 15 år på sig att tömma lagerplatserna ovan jord.

Utläckage

Kravet på deponeringen är bland annat att ”det beräknade utläckaget av föroreningar från underjordsförvaret efter förslutning som målsättningsvärde begränsas till högst ett kilo per år för kadmium och högst ett gram per år för kvicksilver”, skriver domstolen och sätter sedan gränsvärden som är tio gånger högre.

Om det vid den årliga redovisningen till tillsynsmyndigheten visar sig att ett målsättningsvärde överskrids ska Boliden utreda och redovisa åtgärder för att åter underskrida målsättningsvärdet.

Årlig koll

Med start året efter att djupförvaret tagits i drift ska Boliden den sista maj varje år bland annat redovisa saker som mängd, egenskaper och placering av det deponerade avfallet, samt kvarvarande utrymme. Vidare ska då utläckaget vara beräknat.

När förvaret en gång ska förslutas ska Boliden komma med en plan hur den ska ske. Domen vinner laga kraft i slutet av april om den inte överklagas.

Bakgrund djupförvaret:

Deponifrågan väcktes redan 1970 när man började rena processvattnet på smältverket. 2000-2004 utreddes slutdeponeringen av farligt avfall. Från början var idén att placera detta i någon nedlagd gruva men till sist föll valet på att istället förlägga det i ett underjordsförvar vid smältverket Boliden Rönnskär i Skelleftehamn.

Genom deldomar från mark- och miljödomstolen 2012 och 2013 fick Boliden tillstånd att anlägga djupförvaret.

I början av maj 2017 hade rampen drivits de tre kilometerna ner till 330 meters nivån där förvars rummen är placerade. Drivningen tog två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!