Osäker framtid för Blå bron i Skelleftehamn

Framtiden för gång- och cykelbron i Skelleftehamn är väldigt oklar i nuläget. Det förs diskussioner mellan Trafikverket, Skellefteå kommun och transportörer om brons vara eller icke vara. ”Det är inte bestämt men vi har varit lite tveksamma att ta tillbaka den”, säger Lars Hedqvist, planeringschef för Skellefteå kommun.

Det går mycket tung trafik under Blå bron ut till Rönnskärsverken.

Det går mycket tung trafik under Blå bron ut till Rönnskärsverken.

Foto: Peter Krikortz

Skelleftehamn2023-06-02 20:45

Det var den 26 januari i år som en lastbil körde in i bron, populärt kallad Blå bron, som går över den trafikerade Järnvägsleden i Skelleftehamn.

En skadeutredning gjordes i våras och Trafikverket har haft konstruktörer som tittat på bron och dess skador. I samband med kollisionen har bron blivit enormt tryckt i sidan. Och det har visat sig vara en svårhanterad situation. Sektionen behöver lyftas ner och köras till en verkstad för en reparation och tanken var sedan att den skulle återmonteras.

– Vi ska lyfta bort den skadade delen. Det ska göras nu så snart som möjligt. Det kommer att göras nattetid under kontrollerade former. Vi har byggt torn under bron för att kunna avlasta, berättar Sam Koski, projektledare vid Trafikverket.

Planen var sedan enligt Trafikverket att bron skulle kunna tas i bruk i maj eller juni om allting går som det är tänkt. Men för två veckor sedan kom det signaler internt inom Trafikverket att bron inte skulle återställas.

Det är Skellefteå kommuns gång- och cykeltrafikbro men det är Trafikverket som förvaltar den.

– Vi har fått önskemål från kommunen att den inte ska återställas. Näringslivet tycker också att den är i vägen, att den är så låg för tunga transporter, berättar Sam Koski.

Lars Hedqvist, planeringschef vid Skellefteå kommun förklarar signalerna om ändrade planer för bron.

– Det är inte bestämt. Men det pågår ett projekt att plocka ner den men vi har varit lite tveksamma att ta tillbaka den, säger han och fortsätter:

– Bron ligger på rätt fri höjd men Northvolt har stora transporter som inte klarar den begränsningen. Det finns ett behov av passagen och det är ett skäl för de tunga transporterna.

Finns det någon tanke på att kunna göra som vid vattenöverfarter och ha en bro som går att lyfta vid behov?

– Bron är väldigt lång eftersom den går över både väg och järnväg. Den behöver lyftas i sektioner och lyften är komplicerade. Men om man konstruerar om den eller bygger en ny bro.

Just nu pågår det diskussioner mellan Trafikverket, Skellefteå kommun och transportörerna om en lösning.

– Vi vill fortsätta diskutera med transportörerna. Men just nu är det lämpligt att ta ner bron, avslutar Lars Hedqvist vid kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!