Olyckan inträffade i oktober förra året, när en anställd vid Rönnskärs svavelsyraverk skulle koppla in en värmeväxlare. Värmeväxlare används för att överföra värmeenergi från ett medium till ett annat.
För att kunna koppla in värmeväxlaren behövde ett blindlock tas bort. I en anmälan till Arbetsmiljöverket står det att personal misstänkte att det fanns svavelsyra bakom locket. Lockets bultar lossades därför försiktigt för att dränera bort syran. ”Trots detta så sprutade en stråle av svavelsyra upp mot personen”, står det i anmälan.
Svavelsyra är starkt frätande och personen fick ”allvarliga skador”, som sår på hornhinnan och frätskador på huden.
Arbetsmiljöverket kom fram till att det fanns misstanke om arbetsmiljöbrott och ärendet lämnades över till Åklagarmyndigheten. Nu har kammaråklagare Christer Jarlås fattat beslut om ett strafföreläggande på 475 000 kronor.
– Det är ett allvarligt brott, säger han.
Christer Jarlås menar att Boliden inte har följt arbetsmiljölagens regler om att förebygga ohälsa eller olycksfall. I strafföreläggandet står det också att Boliden borde ha gjort en bättre riskbedömning innan värmeväxlaren kopplades in. Bland annat borde en ”fungerande täckande skyddsutrustning” ha använts.
Thord Markstedt, huvudskyddsombud vid Rönnskärsverken, säger att det har införts åtgärder efter olyckan.
– Vi har haft ett granskningsmöte, där vi kommit fram till att det behövs någon form av dräneringsfunktion vid blindlocket. På så sätt minskar risken att det finns syra bakom locket när det plockas bort, säger han.
Även Ann Lundholm, kommunikationschef vid Boliden Rönnskär, säger att rutinerna har skärpts.
– Utredningen visar att vi har brustit i rutiner och nu har vi skärpt till dem, säger hon.
Förutom att det har satts in en dräneringsfunktion är det nu obligatoriskt att använda skyddsvisir vid liknande jobb.
– Tidigare behövdes bara skyddsglasögon.
I december bedömdes den skadade personen behöva vara sjukskriven i ungefär två månader.
Hur har det gått för personen?
– De uppgifter jag har är att personen är tillbaka i arbete, säger Ann Lundholm.
Hon har inte några synpunkter på det höga bötesbeloppet.
– Vi kan inte ha några synpunkter på det. Vi har brustit i delar av våra rutiner och det är jättetråkigt att det ska behöva leda till att en person skadas.