100 nya radhus planeras i Skelleftehamn

Byggbolaget NCC utökar sina planer på hus i Skelleftehamn. Det kan bli upp emot 300 nya lägenheter, och flera bostadsbolag står på kö för att få köpa.

Här syns de fyra kvarter där NCC vill bygga. De två som har streckad orange ram ingår i samma etappp.

Här syns de fyra kvarter där NCC vill bygga. De två som har streckad orange ram ingår i samma etappp.

Foto: Skellefteå kommun

Skelleftehamn2021-06-11 07:00

Norran har tidigare berättat att NCC har lov att köpa kommunal mark i kvarteren Jullen, Lodet och Riggen. Där planeras 200 lägenheter i hyreshus.

Nu utökas planerna med ett område strax norr om dessa kvarter som heter Barken. Där är tanken att göra cirka 100 radhus.

– Vi jobbar med planering i tre etapper, och tänker sälja dem var för sig. Vi förhandlar med flera bolag och det är stort sug efter att få köpa säger David Jonsson, affärsansvarig på NCC. 

Första området där man förmodligen sätter skopan i jorden är kvarteret Jullen, där det i dag är skog. Ansökan om bygglov lämnades i slutet av april och processen pågår. 

Näst på tur blir kvarteret Riggen, som är en lucka bland befintliga hyreshus, där det tidigare har stått hus. Dessutom kvarteret Lodet där det är skog men även en rad gamla garage som nu håller på att rivas. För dessa två tomter ska bygglov sökas nu i sommar.

Sist kommer den långsträckta tomten Barken, där det tänks en lång rad med radhus. Där måste en ny gata göras.  

– Även om vår process sker i etapper så behöver inte byggandet ske etappvis. Det blir en viss fördröjning men har vi bara köpare så kommer vi inte att hålla igen, säger David Jonsson. 

En viktig fråga för bygglovet är nu risken för metaller i marken. Som Norran tidigare berättat finns ett område där det anses finnas risker med föroreningar som spreds förr i tiden från Rönnskär. Nästan hela det tänkta byggområdet är i denna zon.

Boliden har bekostat markundersökningar, men bara vid vissa mätpunkter. Det är därför troligt att mätningar måste göras specifikt på de aktuella tomterna.

Metallerna ligger enligt undersökningarna ytligt. Om man skrapar bort det översta lagret jord ska det deponeras, och sådant kostar. 

– Om det krävs saneringar kan kommunen behöva bekosta det, det ska vi titta på i samband med försäljningen, säger mark- och exploateringschef Patrik Larsen. 

David Jonsson säger att det än så länge inte varit prat om föroreningar. 

– Det var inget vi visste när vi sökte markanvisning. Frågan måste redas ut så vi vet vem som ansvarar för vad, säger han. 

Kommunens miljöchef Eva Kinnvall säger att det är bygglovshandläggaren som måste bevaka att det byggs säkert. 

– Vi har påpekat att platsen är klassad som riskområde. Men vi driver inte frågan utan tillsynsansvaret finns hos länsstyrelsen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!