40-åringen om knivhugget: ”Gud sa när jag skulle sluta”

Med en kniv gick han till attack mot en nära anhörig. ”Det här var något som Gud sa åt mig att göra”, har mannen berättat. Nu ska ha genomgå en månadslång rättspykiatrisk undersökning.

Den 40-årige mannen genomgår nu en månadslång rättspsykiatrisk undersökning efter knivdramat i bostaden.

Den 40-årige mannen genomgår nu en månadslång rättspsykiatrisk undersökning efter knivdramat i bostaden.

Foto: Lars Eriksson

Skelleftehamn2020-05-14 06:15

Det var onsdagen den 8 april som knivdramat inträffade i Skelleftehamn. Under ett snabbt händelseförlopp angrep den 40-årige mannen dels en person ute på gatan som blev misshandlad med sparkar och slag, dels ett knivangrepp mot en nära anhörig. Brotten skedde på två olika platser.

Den person som angreps med kniven har berättat i polisförhör:

– Han tog en kniv från knivstället och gick tillbaka där jag stod. ”Ge mig kniven”, sa jag och då högg han med kniven mot mig, det träffade i bröstet. Han försökte hugga flera gånger mot mig. Jag lyckades kränga av honom kniven, sedan gick jag ut och ropade på hjälp.

När åklagare Anna Lundberg den 23 april väckte åtal menade hon att attacken med kniven i första hand ska bedömas som försök till dråp.

40-åringen har huggit eller stuckit en kniv mot den nära anhöriga, där knivhugget har träffat i bröstet. Knivvåldet orsakade ”smärta, blodvite, hudavskrapningar och sårskada”, påpekas i åtalet.

undefined
Rättegången kommer att fortsätta om drygt en månad då den rättspsykiatriska undersökningen är klar.

I slutet av förra veckan inleddes rättegången i Skellefteå. 40-åringen erkände såväl den inledande misshandeln som att han med en kniv attackerad den nära anhöriga.

Han upprepade det han sagt under polisförhör, att han hörde röster under händelseförloppet.

– Det här var något som Gud sa åt mig att göra, han sa att jag skulle börja och när jag skulle sluta.

Vid rättegången redogjordes också för den mindre sinnesundersökning som gjorts. Den visade att det finns misstankar om att 40-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Detta gäller såväl vid undersökningen som vid gärningarna.

Efter att åklagare Anna Lundberg, målsägandebiträdet Fredrik Elveros och advokat Mikael Stenman pläderat i sakfrågan så beslutade tingsrätten att 40-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

”Det finns övertygande bevisning för att den misstänkte begått de åtalade gärningarna”, meddelade också tingsrätten.

– Under rättegången har vi fått en god bild av vad som har hänt, både objektivt och hur tankarna rörde sig inte minst hos den åtalade. Han berättade så gott han kunde, menade målsägandebiträdet Fredrik Elveros.

undefined
40-åringens advokat Mikael Stenman.

Advokat Mikael Stenman:

– Själva händelseförloppet är klarlagt, det är alla överens om. Det här är en tragedi och min klient är djupt ångerfull över vad som skedde. Nu får den rättspsykiatriska undersökningen ge svar på flera frågor. Det handlar bland annat om undersökningen kommer att visa att det inte är lämpligt med ett fängelsestraff för min klient.

– Men det finns ju också frågeställningar kring själva uppsåtsfrågan. Görs bedömningen att min klient har en så dålig psykisk hälsa att han inte var tillräknelig vid händelsen och att han inte varit medveten om sina handlingar, så att han därför inte alla kan dömas för brotten? Det är en annan viktig fråga att ta ställning till, där experterna nu får uttala sig, fortsätter Mikael Stenman.

Den rättspsykiatriska undersökningen blir i normalfallet klar inom en månad. Sedan kallas parterna till en avslutande rättegångsdag för att gå igenom resultatet av undersökningen.

Om en person som åtalats för brottslighet lider av en allvarlig psykisk störning är den vanliga påföljden rättspsykiatrisk vård, som kan kombineras med särskild utskrivningsprövning. Skälet är att rättspraxis i Sverige säger att ingen allvarligt psykisk sjuk människa ska dömas till fängelse.

Utredning psykisk ohälsa

Det finns två undersökningar som utreder den åtalades psykiska hälsa.

En paragraf 7-undersökning är en liten sinnesundersökning, utförd av en rätts­läkare. Framkommer det att den åtalade kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning kan tingsrätten besluta om en rättspsykiatrisk undersökning, som förkortas RPU.

Om den undersökningen visar att personen led av en allvarlig psykisk störning vid brottet eller i samband med undersökningen blir påföljden vanligtvis rätts­psykiatrisk vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!