I början av maj 2017 hade rampen drivits de tre kilometerna ner till 330 metersnivån där förvarsrummen är placerade. Drivningen tog två år.
Det innebar att den första fasen var klar av projektet som Boliden fick klartecken för snart sex år sedan av mark- och miljödomstolen.
Tre kilometer
Norran Affärsliv åkte med projektledarna Ida Tjerngren och Hanna Bellander den tre kilometer långa nybrutna serpentinvägen ned till den nivå där förvaringsrummen ska byggas.
På väggarna står vägsträckan ned och precis där vi når 3000 meter så planar vägen ut och övergår i en lång plan raksträcka.
Där kommer de nio bergrummen att ligga.
Ida Tjerngren ansvarar för förvaret och hanteringen under jord –och att det ska bli så säkert som möjligt.
– När vi gått ned i berget har vi undersökt det. Hur ser berget ut. Sedan anpassar vi rummen på bästa sätt, berättar hon.
Kontroll på vatten
Mark-och miljööverdomstolen delade i sin dom ”Bolidens uppfattning att en långsiktig acceptabel miljöpåverkan från djupförvaret kan säkerställas genom att samtliga faktorer som inverkar på risken för framtida föroreningar från djupförvaret vägs samman.”
Vidare: …”För att nå de lägre nivåerna för utsläpp av kadmium och kvicksilver krävs vidare enligt överdomstolen att bolaget utreder förutsättningarna att lokalisera underjordsförvaret i ett berg med så låg vattengenomsläpplighet som möjligt.”
Det är bland annat det arbetet som pågår nu.
Under maj startar anläggningen av bergrummen. Sprängningen och borrningen väntas pågå under två år.
I stort sett parallellt kommer en lakningsanläggning, ett lakverk, att byggas på Boliden Rönnskär, en investering på cirka 750 miljoner kronor.
Totalt planeras lagring av 330 000 ton avfall i bergförvaret. 110 000 ton är sådant som är lagrat och inte ska köras via lakverket. Majoriteten, 220 000 ton avfall, som bland annat innehåller mycket kadmium, ska upparbetas och köras i lakningsanläggningen.
Avfallet minskas
Genom upparbetningen i lakverket kommer mängden avfall att reduceras som ska tas hand om i förvaret, både befintligt och framtida. Det handlar om bland annat rökgasreningsstoft från fumingverket och konverterhallen, gasreningsslam från e-kaldoverket, samt de historiska lagren.
Lakningsanläggningen kommer att ligga i en ny byggnad om 45x135 meter intill kajen på Rönnskärs industriområde. Driftsättningen av anläggningen beräknas till slutet av 2020.
– Vi får plats med lagrade historiska avfall och fallande avfall till och med 2029 i förvaren, berättar Ida Tjerngren.
Finns i silos
Ida Tjerngres projektledarkollega Hanna Bellander är ansvarig för all ovanjord-hantering av avfallen.
– Vi kommer också att bygga en stabiliseringsanläggning. Vi har gjort en förstudie som resulterat i ett antal förslag som kommer att behandlas av Bolidens styrelse under det här året, berättar Bellander.
Det avfall som ska omhändertas finns på en handfull platser ute på Boliden Rönnskär.
– Det handlar bland annat om gamla betongsilosar från 1930-talet, säger Bellander.
Nu är en fråga också transporterna av det som ska till förvaren.
– Det har tagit en tid att ta fram konceptet. Transporten ovan jord kommer att ske via bil eller pumpning, berättar Bellander.