Cirka 100 brandmän bekämpade storbranden

Ungefär hundra personer från räddningstjänsten kämpade mot storbranden på Boliden Rönnskär som bröt ut natten mot tisdag. Totalt deltog tolv räddningstjänster och två av MSB:s helikoptrar i insatsen.

Brand på Rönnskärsverken den 13 juni 2023.

Brand på Rönnskärsverken den 13 juni 2023.

Foto: Hampus Berglund Svensson

Skelleftehamn2023-06-13 18:04

Klockan 02.24 fick SOS Alarm in larm om en brand på Boliden Rönnskär. Ett stort, svart rökmoln rörde sig över industriområdet.

– Vi larmar på ganska rejält som vi brukar göra vid sådana här typer av händelser. Vi får ganska snart klart för oss vid framkomsten att det brinner ganska rejält på elektrolysverket. Vi påbörjar ett arbete där vi går in för att försöka släcka det här, men vi får backa, det brinner så pass kraftigt. Målet blir tidigt att hindra spridning till intilliggande byggnader, berättar Mattias Hagelin, räddningschef vid räddningstjänsten i Skellefteå. 

Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) gick ut till invånarna i Skelleftehamn via sms strax efter klockan 03.00. Boende uppmanades gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation. 

Bolidenanställda Mary Lindmark jobbade natt när branden inträffade. Hon berättar för Norran att hon sprang till fönstret och bevittnade lågor och saker som rasade. 

– Verket har stått stilla eftersom det har varit totalt strömavbrott. Vi har sprungit fram och tillbaka och sett till att ingenting farligt händer. Det är mycket adrenalin och så. Man kanske fattar först senare vad som har hänt, eftersom det är så stort, berättade hon vid 07-tiden.

Skolan och socialkontoret i Skellefteå gick tidigt på förmiddagen upp i stabsläge och kommunens krisledning aktiverades för att följa utvecklingen noggrant. 

Fem vuxna bedömdes av ambulanspersonal på plats, men ingen behövde transporteras till sjukhus. MSB:s helikoptrar som är stationerade i Östersund larmades till platsen för att vattenbomba. 

Personal från tolv brandstationer deltog i brandbekämpningen. Totalt har ungefär 100 personer från räddningstjänsten varit på plats.

– Det har lyckats hålla de mål vi initialt hade men det har inte varit enkelt, berättar Mattias Hagelin.

Senare kom räddningstjänster från Umeå då det behövdes ytterligare enheter. 

– Räddningstjänsten i Robertsfors samt en vattengrupp från Holmsund är på väg. Vi har också andningsskyddscontainrar som är på väg upp från Umeå, sa Conny Qwarforth, inre befäl på räddningstjänsten.

Vindriktningen låg hela tiden ut mot havet så samhället besvärades aldrig av röken. Skol- och förskolebarn kunde därför gå till skolan som vanligt, trots VMA:t som hävdes vid lunch. ”Faran är över”, stod det i ett nytt sms till Skelleftehamnsborna.

Senare på eftermiddagen började vinden vända och rök drog in över samhället. Ungefär samtidigt återupptog MSB:s helikopter sin vattenbombning. 

Några timmar in i släckningsarbetet rasade taket på elektrolysverket. Det fick till följd att ett rör brast och fjärrvärmenätet i Ursviken och Skelleftehamn slogs ut.

– Det är en del stök på grund av branden och vi köper all värme därifrån, berättar Daniel Byström, anläggningsstrateg.

En nödpanna levererades till Skelleftehamn och på tisdagsaftonen uppskattade Skellefteå Kraft att värmen skulle vara tillbaka senare på kvällen, eller i vart fall lagom till morgonduschen. 

Släckningsarbetet slukade en stor del av vattenförsörjningen. En uppmaning ligger kvar till lunchtid på onsdagen om att boende i Skelleftehamn ska vara sparsamma med att bruka dricksvattnet.       

Vid 19.30-tiden på tisdag kväll brann det fortfarande på vissa platser i elektrolysverket. Det uppgav räddningschef Mattias Hagelin. 
– Att hålla begränsningslinjerna är hittills lyckat. Byggnaden där det brinner är 300 gånger 40 meter stor och där är det en totalskada, säger han. 
Den angränsar också till andra byggnader och han säger också att man fortsatt att vattenbomba med helikopter. 
Enligt Hagelin kommer tio till femton personer från räddningstjänsten att finnas på plats under kvällen.                                              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!