Skelleftehamn fick ovanligt fartygsbesök

Personer som har kört förbi Skelleftehamns kaj under måndagen kan ha observerat att ett fartyg av det lite ovanliga slaget låg vid hamnen.

7 september 2015 20:46

Det är besättningen på Ocean Surveyor, undersökningsfartyget hos SGU (Sveriges geologiska undersökning), som varit i området på specialuppdrag.

– Jag är lite osäker på vad de exakt gör utanför Skellefteå, men fartygsbesättningen undersöker sediment, i det här fallet gamla rester som samlats på havsbotten från träindustrin förr i tiden, vid hamnar, säger Ulf Boivie, informatör vid SGU.

Sedimenten i fråga kallas för fiberbankar, och kan vara miljöfarliga.

– När man exempelvis gjorde rent rör förut kunde man dumpa mycket rester. Det fanns ingen miljölag. SGU undersöker hur stora samlingarna är, om innehållet är giftigt, och ifall det behöver saneras.

Påverkar hela näringskedjan

Det är oklart ifall några bottnar i Skellefteområdet är miljöfarliga.

– Det har jag ingen aning om, men man var nyligen i Ångermanälven. Där visade det sig finnas så pass mycket gifter att det förr eller senare måste saneras.

Giftet från gamla fiberbankar kan påverka hela näringskedjan.

– Det kommer i omsättning i naturen, i fiskar, och ända upp till havsörnar. De har på sistone haft problem med sin reproduktion, vilket det kan bero på sådana här bottenrester, säger Ulf Boivie.

Det kommer i omsättning i naturen, i fiskar, och ända upp till havsörnar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa