Folkfest när Atle lade till i hamn

Sjöfartskonvojen handlar om att locka fler till Sveriges sjöfart. Dragplåstret är isbrytaren Atle som på tisdagen bjöd på Öppet hus i Skellefteå hamn: ”Det har varit succe på i stort sett alla ställen vi har varit på”, säger Anders Dahl, Sjöfartsverket.

Göran Forss, befälhavare på Atle.

Göran Forss, befälhavare på Atle.

Foto: Norran

SKELLEFTEHAMN 2019-07-16 17:00
undefined
Kön av besökare ringlar lång – många ville gå ombord på Atle.

Strax före klockan tio på tisdagen rullades röda mattan ut och kön av intresserade ringlade lång efter kajen ute vid Skellefteå hamn. Totalt lägger Atle till vid 11 hamnar i Sverige i sommar där allmänheten får gå ombord för rundvandring.

Bakom konceptet, som kallas Sjöfartskonvojen, står hela Sveriges sjöfartskluster. Huvudsyftet är att möta det stora behov av rekrytering som finns inom Sveriges sjöfart.

Besökarna får också chans att träffa befälhavare, besättning och elever som utbildar sig inom sjöfart. Dessutom sker information om utbildningar, yrken och karriärvägar.

Sug efter folk

– 2007 gjorde vi en liknande insats som gav bra resultat, säger Anders Dahl och tillägger:

– Hela branschen suger efter folk och jag tror att det här är ett bra sätt att försöka möta behovet av fler medarbetare.

undefined
Anders Dahl, Sjöfartsverket vid Atles nödankare.
undefined
Göran Forss, befälhavare på Atle.
undefined
2:e styrman Linda Svensson trivs utmärkt och säger att upplägget kring arbetstid ger henne mer tid med familjen.
undefined
Atle i Skellefteå hamn.
undefined
Det skulle också skuras på kajen innan besökarna anlände.
undefined
1:e maskinist Emma Horck säger: ”Det är bra om vi kan locka folk och få upp intresset för sjöfarten.”
undefined
Anders Dahl står mitt på Atles helikopterplatta.
undefined
Jennifer Ragnvaldsson jobbar i mässen. Den här dagen bakar hon tårta.

Göran Forss som är befälhavare på Atle, instämmer:

– Det här är bra. Hittills har vi haft över 20 000 personer ombord på båten och det visar ju att det finns ett intresse. Sedan behöver vi också visa upp sjöfarten för allmänheten.

Vår verksamhet med isbrytare hjälper sjöfarten fram och det är viktigt.

Vad är det bästa med det här jobbet?

– Den ena dagen är inte den andra lik och vår verksamhet med isbrytare hjälper sjöfarten fram och det är viktigt, säger han.

De säger också att 90 procent av allt gods och alla varor till och från Sverige sker med fartyg och menar, mot bakgrund av bland annat det, att sjöfarten är oerhört viktig för hela samhället.

”Mer tid med familjen”

2:e styrman Linda Svensson är en av besättningsmedlemmarna. Hon tog sin examen för 19 år sedan och säger att hon jobbar två eller fyra veckor i sträck och sedan är ledig lika länge.

– Det här är ett bra jobb och det funkar med familjelivet. Jag ser det som att jag får mer tid med familjen på det sättet, säger hon och tar emot ett par besökare som kommer uppför lejdaren.

Isbrytaren Atle

Atle stod klar 1974 och är specialbyggd för att klara isarna i Bottniska viken. Isbrytaren assisterar handelssjöfart i isar i Östersjön och Bottniska viken. Under issäsongen opererar den till och från hamnar längs med Bottniska viken i både Sverige och Finland.

Längd: 109,5 meter.

Bredd: 23,8 meter.

Djupgående: 8,30 meter.

Deplacement: 7 800 ton.

Isbrytningskapacitet: 1,2 meter jämn is i tre knops fart.

Besättning: Mellan 17 - 22 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!