– Det är bra att kunna rösta på jobbet, säger hon nöjt och med skyddshjälmen under ena armen återgår hon sedan till sina arbetsuppgifter.
Mouna Ahmed var en av totalt 34 medarbetare på Solkraft öst som på torsdagen valde att genomföra valet på sin arbetsplats.
För att göra valet mer tillgängligt för grupper som ofta har ett lägre valdeltagande kan kommunen ha särskilda röstningslokaler på till exempel vissa arbetsplatser men också på äldreboenden och liknande.
Det går helt enkelt till så att utbildade personer åker till vissa arbetsplatser, som i förväg har blivit utvalda och även till äldreboenden, upprättar en röstningslokal och tar emot väljare – precis som det går till i en vallokal.
Detaljer viktiga
Teamet som åkt ut till Solkraft öst har ett par smärre utmaningar. Trion diskuterar hur att placera valsedlarna – valhemligheten är viktig att respektera. De bär bord, flyttar stolar och till sist är de nöjda. Nu återstår bara väljarna som dyker upp efter en stund. Snart är det kö in till röstmottagningsteamet som består av Ingrid Selin, Carin Schönfeldt och Sören Viklund.
Allt är noggrant planerat och detaljerna är viktiga.
– Alla har inte tagit med sina röstkort och då får vi beställa dubbletter men det är inget problem eftersom vi kan få dem digitalt från kundtjänst, säger Carin Schönfeldt.
– Det är så viktigt att allt blir rätt, säger Ingrid Selin.
Tillsammans med Carin Schönfeldt sitter hon längst in i rummet för att ta emot valkuverten. Mellan sig har de en valurna – en plomberad trälåda med ett nummer och en öppen springa där alla röster placeras.
– Vi måste alltid ha den med oss och den ska alltid bevakas av två personer, säger Ingrid Selin.
Hon kontrollerar legitimationen på en väljare, tar emot valkuverten och sedan prickas den personen av på en lista.
En annan som valt att rösta på jobbet den här dagen är Lars-Ove Burman. Han tycker konceptet är riktigt bra service.
– Det är lysande, perfekt och det kanske kan öka valdeltagandet, säger han.
Nyhet från och med årets val
Sören Viklund får också fullt upp. Han handleder de som kommer in för att rösta och visar dem rätt.
Förutom att teamen besöker vissa arbetsplatser och äldreboenden fungerar de också som ambulerande röstmottagare i privatpersoners hem. Det är en nyhet från och med årets val och alltid rigoröst planerat.
– Från och med det här valet så är alla kommuner skyldiga att erbjuda den möjligheten, förklarar Staffan Larsson som är valsamordnare för Skellefteå kommun.
– Vi åker ut till privatpersoner som av olika anledningar har svårt att ta sig till en vallokal på egen hand, säger Ingrid Sehlin och Carin Schönfeldt tillägger:
– Alla som vi besöker är så tacksamma.
Två team och sex personer
Eftersom just det uppdraget är helt nytt säger Staffan Larsson att man får lära sig eftersom saker dyker upp.
Skellefteå kommun har två team på vardera tre personer som sköter all röstmottagning ute på arbetsplatser, på äldreboenden och även nyheten från i år: att agera ambulerande röstmottagare hemma hos privatpersoner.
– Jag tror att det är en viktig tjänst, särskilt i vår kommun med många äldre och det är ju också bra service och en demokratifråga, säger Staffan Larsson.
Han säger också att man främst besöker äldre personer och att statistik från valet 2010 visar att det var lägst valdeltagande bland unga och äldre medborgare. Hans och kollegornas förhoppning är att de ambulerande röstmottagarna ska betyda högre valdeltagande.
Första dagen som teamen åkte ut var den 22 augusti. Nu arbetar de heltid måndag till fredag ända fram till valdagen. De växlar mellan att besöka arbetsplatser, äldreboenden och så uppdraget som ambulerande röstmottagare hemma hos privatpersoner. De kommer också att vara i tjänst på Dagen D, alltså den 9 september.
Positiv valsamordnare
Det tunnas ut i lokalen på Solkraft öst och teamet gör sig redo för att packa ihop. Sist på arbetsplatsen att lämna sina röster är cheferna. Rolf Stenlund, biträdande platschef säger:
– Det här är jättebra och jag tror att det bidrar till att fler röstar.
Staffan Larsson tycker konceptet som dels handlar om att möta väljarna på arbetsplatser, dels på äldreboenden och nu även i hemmen är bra. 3
– Alla grupper är viktiga och bör få en chans att delta i ett demokratiskt val, säger han.