De tråkiga beskeden är att orsaken till smittan inte är fastställd och att både friska och smittade kräftor hittats långt ner i Båtsforsmagasinet.
– Det är tråkigt, vi hoppas att det är ett enstaka fall och inte sprids uppströms i magasinet, säger Tony Söderlund, fiskevårdskonsulent på Skellefteå kommun.
Arbetet i att genomsöka älven med dykning och fiske har inte lett till att smittorsaken kunnat fastslås. Trots att inga signalkräftor har påträffats än, kan det inte uteslutas att de är orsaken. Om den invasiva signalkräftan har satts ut i älven eller kringliggande vatten, kan den bära smittan utan att dö, leva kvar i älven och sprida smittan till flodkräftan som dör av pesten.
– Vi behöver mer omfattande provfiske för att eventuellt kunna utesluta signalkräftan som smittorsak, säger Tony Söderlund.
Allt är dock inte nattsvart i arbetet mot pesten, en del positiva besked har också kommit. Pesten verkar inte ha spridit sig till andra vatten.
– Efter analys visar det sig att vi inte har någon smitta i Bureälven, det känns skönt, säger Tony Söderlund.
Samtidigt har dykningarna i älven gett en del positiva resultat.
– Vi har hittat levande flodkräfta vid Karsbäckens utlopp, den låg visserligen tillsammans med andra döda kräftor. Men miljöerna där det rinner in vatten är något bättre, och det får man se som positivt, säger Tony Söderlund.
Sidovattnen kan ha en viktig betydelse för återväxten, eventuellt kan flodkräftor röra sig från sidovatten in i älven menar Tony.
Hur framtiden ser ut är inte helt klart, men det kan bli aktuellt att sätta ut friska flodkräftor i burar, likt man gjorde under utbrottet av kräftpesten i Umeälven 2011. Om det blir fler dykningar eller några andra metoder till hösten är också oklart.
– Dykningarna har fungerat bra, vi får se om vi fortsätter med det, kanske tar vi även in hjälp från fiskeföreningarna, säger Tony Söderlund.
Ett verktyg mot fortsatt spridning av pesten är hetvattentvätten som satts upp i det gamla bussgaraget vid Eddahallen. Där kan båtägare desinficera sina fordon och redskap. I vilken grad den använts vet kommunen inte i nuläget.
– Men det viktiga är att vi har tillhandahållit den och att folk nu har förutsättningarna för att kunna desinficera sina fordon och redskap, säger Tony Söderlund.