Det hela började med ett tips från allmänheten, döda kräftor hade börjat dyka upp längs älven. Misstankarna gick snabbt till kräftpest när Tony Söderlund, fiskekonsulent och Mattias Varg, ekolog på Skellefteå kommun gav sig ut med sina kollegor. De hittade snabbt flera döda kräftor och tog kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt och länsstyrelsen. Fiskevårdsföreningar kopplades in och arbetet med att fånga in och skicka flodkräftor på analys var igång.
– Vi fick ju inte koll på utbredningen direkt, så vi har fortsatt söka med bland annat fällor. Det pågår fortfarande, vi har personal som är ute och fiskar idag, säger Tony Söderlund.
Länsstyrelsen tror att utsatta signalkräftor kan vara källan till smittan. Signalkräftan är en invasiv art som kan bära pesten utan att dö. Än så länge har inga signalkräftor hittats och arbetet fortsätter med att lokalisera var gränsen för smittan går, levande och friska kräftor har hittats så långt ner som i Båtforsmagasinet.
– Kunskapen kring var gränsen går byggs upp hela tiden, vi försöker snäva in det för att hitta källan, säger Tony Söderlund.
Kommunen ser informationsspridningen som en viktig del i arbetet. Material gällande restriktioner och annan information har tagits fram på flera språk till kommunens hemsida och skyltar satts upp längs älvar. I själva sökandet efter kräftor testas flera olika metoder.
– Vi har tagit hjälp av Skelleftebottens dykarklubb. De letar efter både signal- och flodkräfta. Nu testar vi olika metoder och förhoppningsvis ger det något samtidigt som vi lär oss vilken metodik som kan vara gångbar, säger Tony Söderlund.
En hetvattentvätt har även satts upp i gamla bussgaraget vid Eddahallen så att båtägare kan spola av och desinficera sina båtar. Den kommer vara gratis och öppen för allmänheten dygnet runt.
Kommunen samarbetar nära med Länsstyrelsen, som fattade beslut om att pestklassa älven och har myndighetsansvaret. Ulf Carlsson är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Västerbotten. Han arbetade även med kräftpesten i Umeälven i början av 2010-talet och tror man kan dra lärdomar från det utbrottet.
– Vi gör samma åtgärder nu som då, fast 2011 hade vi en större utmaning i att finna en övre avgränsning för kräftpesten då det inte finns kraftverksmagasin som naturliga avgränsningar i Vindelälvsgrenen av Umeälven, säger Ulf Carlsson.
I Umeälven hittades aldrig några signalkräftor eller en källa till utbrottet. Ulf Carlsson menar att i de flesta fallen kommer kräftpesten från olagligt utplanterade signalkräftor, fast det finns en risk att arbetsmaskiner, flytt av båtar och utrustning kan vara orsaken.
– Hittar vi inga signalkräftor så har vi inga bevis, säger Ulf Carlsson.
Samtidigt som sökandet efter signalkräftor fortsätter hoppas både Ulf Carlsson på Länsstyrelsen och Tony Söderlund på kommunen att de inte hittar några. Skulle signalkräftor påträffas, måste de fiskas upp så att inte smittan ligger kvar latent i vattnet. Hittas inga signalkräftor, likt i Umeälven kan smittan försvinna och försök att planera ut nya flodkräftor göras.
Kritik har även riktas mot Länsstyrelsens arbetet. Norran rapporterade tidigare om FVOs som inte fått hjälpa till i arbetet med att lokalisera pesten och informationsskyltar som kommit ut väldigt sent.
Varför tog det så lång tid innan skyltarna kom ut?
– Det finns inga standardskyltar, vi har jagat information. Sen har vi tittat på andra som tagit fram skyltar förr. Sen skall det tryckas, det är en viss process som måste göras. Vi har jobbat så fort det bara går och varit på tårna tidigt, säger Ulf Carlsson.
Kommer ni involvera fiskevårdsföreningarna i arbetet?
– Det får vi ta ställning till när vi vet hur stor spridningen är. Men absolut kan de engageras, de är en enormt viktig spelare och kan sina vatten bäst. I den nuvarande akuta fasen kan de inte göra så mycket, men längre fram kan de få en viktig roll, säger Ulf Carlsson.
Konsekvenserna av kräftpesten för Skellefteälven är svåra att sia om idag. Men att fortsatt kräftfiske ligger långt fram i tiden råder det ingen tvivel om, menar Tony Söderlund.
– Vi får nog räkna med en 10 till 20 år innan vi återfår något bestånd att räkna med. Kräftfisket är en viktig del av gemenskapen i många byar och det kommer ta lång tid innan vi har det fiske vi är vana vid igen.