Våren 2014 drabbades Ruth från Skellefteå av manifest diabetes typ 2. Hennes blodsocker har under några år svängt kraftigt, varpå hennes tillvaro blivit lidande. En natt i mars väcktes maken av konstiga läten och fann Ruth okontaktbar.
I tron att hon drabbats av en stroke ringde han ambulansen, men på plats bekräftade personalen istället lågt blodsockervärde. En liknade händelse har även skett tidigare.
– Det är inte värdigt att min 84-åriga man ska avgöra om jag har en stroke eller lågt blodsocker mitt i natten, säger Ruth.
"Personalen avgör vem som har behov"En hälsocentral i Skellefteå hjälpte Ruth att komma tillrätta med sitt svängande blodsocker, men mer än så blev det inte.
Sköterskan ville först förskriva henne blodsockermätaren, men Ruth nekades senare då riktlinjer säger att ingen med typ 2-diabetes har rätt till hjälpmedlet.
Förslag på riktlinjer är däremot framtagna av ämnesbaserade expertrådet i diabetes, där det pågår en beredningsprocess.
Köpte mätaren privat
Ruth kunde inte leva som förut på grund av oregelbundna sockervärden. Hennes make tog därför saken i egna händer och köpte blodsockermätaren för privata pengar.
Utöver startavgiften på 2 000 kronor betalar de 1 300 kronor/månaden för byte av sensorer.
Med den kan hon nu hålla koll på sina värden och behöver således inte drabbas av akut sockerfall.
Jag har fått mitt sociala liv tillbaka
– Vården och personalen är fantastisk. Det är organisationen det är fel på. Det är trist att betala när andra får den gratis, men ändå känns det värt pengarna. Tack vare mätaren har jag fått tillbaka mitt sociala liv, jag är så trygg nu, säger Ruth.