I Norra Åbyn, där Yvonne har sitt hem och sin Bed & Breakfast, är det av underordnad betydelse hur grön och nyklippt grannens gräsmatta är. Det finns viktigare saker att tänka på – som blommor och bin till exempel.
– Jag låter gräsmattan växa och klipper endast gångar i den. Om alla med gräsmatta lämnar en bit som får växa fritt så kan våra ängsblommor komma fram och föröka sig. Det betyder mycket för bins och insekters fortlevnad.
Yvonne berättar att för två år sedan när Trafikverket gjorde om vägen i byn, grävde de ur vägrenarna för bättre avrinning. Problemet var bara att de tog bort alla sommarblommor. Den blombrist som råder idag leder till matbrist för insekterna, som i sin tur leder till matbrist för människan. Ungefär en tredjedel av vår mat är pollinerad av insekter.
– Jag förklarade för dem att vi hade en artrik vägren och att det behövdes nya frön. Då kom de direkt och fixade det.
Yvonne flyttade till huset från Stockholm för fem år sedan. Efter 25 år i huvudstaden fick hon nog av stress och trafik. När Norran kommer på besök är hon nyligen hemkommen därifrån efter en längre vistelse hos barn och barnbarn, så ingen har skött om trädgården på ett tag. Men det gör inte så mycket.
– Jag krafsar inte i jorden för att det ska se fint ut. Jag vill ha en produktiv trädgård som ger frukt och grönsaker, så jag slipper köpa sådant som är besprutat.
Gräsklipp och ogräs använder hon till täckodling.
– Ingenstans i naturen är jorden bar, så jag lägger gräsklipp och ogräsrens på jorden för att skydda den. Jordlagret vi har tog det 250 miljoner år att få till. Visst är det häftigt?
Yvonne gör egen jord som hon gödslar med bokashi, en fermentering av matrester blandad med ett strö impregnerat av effektiva micro-organismer. Förra året blev det en stor skandal i odlingsvärlden då bekämpningsmedlet pyralid av misstag hamnade i all jord som såldes och förstörde mångas egenodlade växter.
– Då hade jag turen att ha egen jord, säger Yvonne.
Yvonne är aktiv i Naturskyddsföreningen och går just nu en kurs i att odla hållbart. Där brukar de skoja om att de inte odlar grönsaker, de odlar jord.
– Och man kan ta det lugnt med att plocka ogräs, det är ju näring för maskarna. Det är ett annat sätt att tänka som inte är så dumt.
Sommarens extremväder i Sverige och världen har knappast undgått någon och enligt forskarna är det vi ser bara början på klimatförändringarna. Yvonne säger att om hon inte gjorde något konkret skulle hon deppa ihop.
– Många är uppgivna och oroliga för framtiden, för de vet inte vad de ska göra. Men alla kan bidra med något. Under sommaren gick vi i föreningen ut med flygblad och bad folk hjälpa till att plocka jättebalsamin. Invasiva växter tränger ut våra inhemska blommor, och försvårar för pollinatörerna att få mat under hela säsongen. Kommunen har inte fått pengar till att röja, därför gör vi i föreningen det.
Yvonnes engagemang går det inte att ta miste på, och på frågan vad det är som driver henne svarar hon utan att fundera.
– Jag har barnbarn. Vi måste tänka på framtiden och göra så bra ifrån oss som möjligt.