Ökad risk för smittspridning på Stadsfesten

I samband med Brännbollsyran inträffade ett utbrott av vad som kom att kallas Yransjukan, och i veckan vankas Stadsfesten i Skellefteå. Nu varnar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark för att även detta evenemang kan innebära en ökad smittspridning av luftvägssjukdomar.

Vi kommer troligen att se en ökad spridning av covid-19 och influensa A-virusen i samband med sommarens festivalen, menar smittskyddsläkaren.

Vi kommer troligen att se en ökad spridning av covid-19 och influensa A-virusen i samband med sommarens festivalen, menar smittskyddsläkaren.

Foto: Foto: Maria Wallin.

Skellefteå2022-06-28 20:00

Efter två somrar av restriktioner har festivalerna börjat rulla igång. I veckan är det dags för den sista upplagan av Stadsfesten att inta centrala Skellefteå. När många människor umgås, varav vissa har symptom på luftvägssjukdomar, finns det risk för smittspridning, konstaterar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark. 

– Vi har fortfarande covid-19 i omlopp, men nu också influensa A.

Influensa A har i folkmun kommit att kallas Yransjukan, efter utbrottet av viruset i samband med musikfestivalen Brännbollsyran i Umeå, tidigare i sommar. Även om smittotalen av influensa A har minskat något sen senaste veckan, bedöms det fortfarande finnas risk för smittspridning. Vad gäller Covid-19 har viruset inte försvunnit bara för att restriktionerna har släppt, menar Stephan.

– Vi ska inte lura oss att tro att viruset är borta, man kan fortfarande smittas och smitta.

Majoriteten av befolkningen är vaccinerad mot coronaviruset med flera doser, och därför kommer vi inte att se lika stora konsekvenser av smittspridningen som i början av pandemin. Men Stephan understryker att det fortfarande finns personer i riskgrupp som kan komma att behöva vårdas på sjukhus om de insjuknar i någon av sjukdomarna. 

– Det absolut viktigaste är att vi är solidariska med varandra. Är du inte helt frisk så ska du inte vara på platser med många människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!