Workshop i Skellefteå om nya digitala tjänster för personer med funktionsnedsättning

Nyligen genomförde projektet Intersective Innovation och Skellefteå kommun en Co-Creation workshop tillsammans med ett 30-tal deltagare. Målet var att ta fram nya digitala tjänster till kommunens brukare med funktionsnedsättning. Resultatet blev kvalitetssäkrade funktioner som ska användas som underlag i kommande funktionsupphandling för en digital coach.

Formatet Co-Creation workshop innebär att kunder tillsammans med företag från olika branscher och sektorer arbetar tillsammans för att höja precisionen på nya idéer, produkter och tjänster.

Formatet Co-Creation workshop innebär att kunder tillsammans med företag från olika branscher och sektorer arbetar tillsammans för att höja precisionen på nya idéer, produkter och tjänster.

Foto: Anna Mård

Skellefteå2018-04-27 14:50
undefined
Formatet Co-Creation workshop innebär att kunder tillsammans med företag från olika branscher och sektorer arbetar tillsammans för att höja precisionen på nya idéer, produkter och tjänster.

Formatet Co-Creation workshop innebär att kunder tillsammans med företag från olika branscher och sektorer arbetar tillsammans för att höja precisionen på nya idéer, produkter och tjänster. Kunden utgör en nyckelroll i sammanhanget, medan företagen styr den slutgiltiga produktinnovationen. Under dessa två dagar deltog brukare samt anställda vid Skellefteå kommun stöd och service tillsammans med forskare och företag inom digitalisering, IT-stöd, hjälpmedel och spel.

Resultatet efter workshopen var ett tio-tal funktioner som är framtagna av deltagarna och utvärderade utifrån nytta, kostnader, effekter och komplexitet.

Skellefteå kommun är väldigt nöjda med workshopen och resultatet.

– Vi är jätteglada över de här två dagarna. Det har varit ett stort engagemang från både brukare och företag. Flera av brukarna har stannat kvar längre för att de tycker det har varit så roligt, berättar Carina Norman, verksamhetsutvecklare, Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Madelene Anefur Marklund, chef för verksamhetsstöd, Skellefteå kommun konstaterar att för Skellefteå kommun betyder workshopen att vi man nu har ett bra underlag inför upphandlingen och diskussionen om affärsmodeller och dessutom gav den flera insikter.

Workshopen leddes av Peter Sandberg och Erik Ronne från RISE.

– Jag skulle vilja lyfta fram nyttan av empati, i ordets egentliga bemärkelse: attkunna leva sig in i motpartens och kundens perspektiv. Här får både beställare och företag direkt en förståelse i slutkundens problem och behov, samtidigt som man kan hitta affärsmodeller som gynnar båda parter. Det är öppen innovation när den är som bäst, säger Erik Ronne.

Projektet Intersective Innovation drivs av Skellefteå Science City, Piteå Science Park och RISE, och omfattar 11,1 miljoner kronor över tre år, varav 5,6 miljoner i EU-stöd.

Intersective Innovation arbetar med öppen innovation i skärningspunkter mellan branscher och sektorer. Målet är att få fler företag att bedriva utveckling tillsammans med andra aktörer utanför det egna företaget. På det sättet finns större chans till mer disruptiva lösningar, kortare utvecklingstid och minskad risk.

– Det handlar om att plocka in kompetenser från ibland oväntat håll för att nå oväntade lösningar och ge nya affärer. Just de här dagarna har handlat om att ta fram lösningar för en kundgrupp som sällan får göra sin röst hörd, det har skapat insikt och förståelse hos företag och behovsägare, vilket gör att vi får fram bättre tjänster och produkter. Förhoppningsvis ger det nya affärer för företagen, mer resurseffektivt stöd från kommunen och en förbättring av vardagen för brukarna, avslutar projektledare Anna Mård, projektledare vid Piteå Science Park.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!