Vygon (Sweden) är Mikael Hedströms baby. Han är född och uppvuxen i Skellefteå och utbildad sjuksköterska. Tids nog landade han i Stockholm där han fick jobb inom läkemedelsindustrin.
Mikael blev 1999 headhuntad som vd för Vygon (Sweden) för att starta upp verksamheten i Sverige. Vygons specialitet är olika typer av engångsprodukter, för att kunna ge läkemedel och näring till svårt sjuka människor. Produkterna varierar stort, men är framförallt intravenösa katetrar, injektionsventiler, matningssonder och dess tillbehör, med mera.
Verksamheten startade i Uppsala. 2001 hade han och familjen återvänt till Skellefteå och 2005 flyttade han också upp bolaget till Skellefteå. Sedan tio år tillbaka huserar bolaget nu i det så kallade Nordlanderkvarteret där såväl kontor som plocklager finns, vilket är kompletterat med ytterligare ett volymlager i Bjärnum.
Tio i Skellefteå
Mikael Hedström är inte bara vd för Vygon (Sweden) utan också för de tre andra nordiska fristående dotterbolagen i Norge, Finland och Danmark.
I Sverige är det i dag 14 anställda, varav tio finns i Skellefteå. De fyra ute i landet är försäljningschef och produktspecialister. De tre andra nordiska länderna kommer under 2019 att ha två anställda i vardera bolag.
–För två år sedan togs ett beslut på ledningsnivå i Frankrike, att vi skulle konsolidera de administrativa funktionerna i Norden och flytta dessa till Skellefteå, vilket också gjordes fullt ut i januari 2019. Idag tar vi i Skellefteå hand om all ekonomi, logistik samt alla kundorder för hela den nordiska verksamheten, berättar Mikael Hedström.
Rejäl tillväxt
Tillväxten har varit rejäl. 2006 omsatte Vygon (Sweden) 6,8 miljoner kronor. 2014 passerade bolaget första gången 30 miljoner kronor och 2017 blev den 36,1 miljoner kronor.
– Tidigare låg budgeten för Norge och Finland också med. Räknar vi med den nu har vi mer än tio miljoner kronor till, berättar Mikael Hedström.
Omsättningen för de fyra företag Hedström är vd för var 2017 cirka 5,75 miljoner euro, det vill säga närmare 60 miljoner kronor.
Upphandlingar
95 procent av alla de svenska intäkterna kommer från offentliga upphandlingar där flera väntas bli klara mellan den 1 november i år och den 1 februari 2019.
– Skulle vi inte vinna får vi vänta i två till fyra år innan nästa upphandling kommer.
Mikael visar en mängd upphandlingar som företaget nyligen tagit hem.
– Vi har haft ett otroligt framgångsrikt 2018. Vi jobbar mycket med säkra produkter som exempelvis omöjliggör felkopplingar, men också produkter där man minskar risken för stickskador hos sjukvårdspersonalen. En del av de produkter vi säljer är vi ensamma om att kunna erbjuda, säger han.
Sjuksköterskor
En av Vygon (Swedens) styrkor är att det kombinerar moderbolagets produktutveckling med att alla produktspecialisterna i företaget är utbildade sjuksköterskor.
– Vi träffar referensgrupper på hearings och berättar vad vi har och vad vi kan erbjuda. Våra produktspecialister är också ute och pratar direkt med användarna.
Mikael Hedström berättar att nästa års budget är försiktigt satt, men att han då kommer att jobba med en fullt integrerad nordisk organisation.
– Vi bedömer att vi ska kunna nå 10-11 procents tillväxt under 2018. Vi handlar i euro så det är till vår nackdel just nu. Den ligger ca 7,5 procent högre än i fjol, vilket slår mot marginalerna och med det, direkt i resultatet.
Parallellt så börjar Vygon (Sweden) att se sig om efter nya lokaler i Skellefteå.
– Om vi anställer en person till här så blir det trångt. Vi måste optimera lokalerna och det är rimligt att tro att vi flyttar till nya under 2020.