En våning i veckan har monterats av de sex snickarna på Peab. Förklaringen till det snabba tempot är att delarna kommer färdiga från Martinsons fabrik i Bygdsiljum.
– Om två veckor har vi även fått taket på plats, och sedan fortsätter vi med mittendelen, säger arbetsledare Kajsa Pettersson.
Sist tar man så delen närmast Storgatan, och någon gång i slutet av april väntas hela skalet stå klart.
Vi tar bygghissen längst upp på höghusdelen och tittar ner på älv, bro och omgivningar.
– Det blir fantastiskt läge, säger Robert Lundström, projektledare på Skellefteå Industrihus.
Han skulle nu önska att företagen insåg det, för endast en våning i detta hus är ännu uthyrd. Resten står till buds för hugade företag.
– Vi gör varje våning som en separat enhet, med köksdel, kapprum och toaletter. Den är 165 kvadratmeter stor och kan rymma cirka 10-18 kontorsplatser.
Höghusdelen får sju våningar och en suterrängvåning. En av våningarna viks för konferenser och möten, och kan hyras av alla i huset.
Stängd gångväg
Byggplatsen har trångt med ytor. Närmast E4 får byggarna disponera gång- och cykelvägen, vilket innebär att densamma över Viktoriabron också är stängd.
– Så kommer det att vara hela byggtiden. Huset kommer att stå klart i juni 2021, och därefter ska vi göra markarbeten och asfaltera gång- och cykelvägen. Så den kommer inte att kunna öppnas igen förrän sista augusti 2021, säger Robert Lundström.
Även Storgatan förblir stängd samma tid.
Vid Norrans besök har en långtadare backats längs Strandgatan in till byggplatsen och inplastade trädelar lyfts av.
– När vi börjar bygga mittendelen tänker vi lyfta dem från Storgatan istället. Då behöver föraren inte backa utan kan köra rakt igenom och ut genom grindarna till E4, säger Kajsa Pettersson.
Lånar mark av Skebo
Under byggtiden lånar Skellefteå Industrihus mark av Skebo. Det innebär att de som flyttar in i nya Skebolägenheterna i april-maj får vänta på sin innergård och kan istället beskåda allehanda byggmaterial från sina fönster.
Senaste nytt med kontorshuset är för övrigt att det ska ändra färg. Tidigare har alla skisser visat en ljus byggnad, men i december gav bygg- och miljönämnden lov för en brun fasad.
– Vi ville ha en mera naturfärgad lösning, säger Robert Lundström.
Mot öster ska fasaden vara ljus, så att det inte blir onödigt mörkt i de närliggande Skebo-lägenheterna.
Inga fler kontrakt
Tidigare har det sagts att minst en hyresgäst utöver samhällsbyggnad hade gjort klart om att hyra. Men i dagens länge finns inga beslut.
Är lokalerna för dyra, frågar jag Åsa Andersson, vd i Skellefteå Industrihus.
– Vi har flera intressenter och förhandlar om hyrorna. Men än finns alltså inget färdigt kontrakt.
Hon påpekar att nyproduktion kostar, och delen mot älven har också ett ypperligt läge, utöver det vanliga. Där blir hyran extra hög, då huskroppen också kostar mer att bygga.
– Jag tror att vi har gäster till hela huset den dag det står klart, säger Åsa Andersson.
Historien om Strömsör: Började med en herrgård, och nu pågår storbyggenMartinsons bygger Sveriges högsta kontorshus i trä i SkellefteåSnart lyfter Svalan efter pausen i arbetenaKommunens kontor vid älven - tre månaders förseningDet blir funktionsbaserat kontor när kommunen flyttarHär är gropen för det nya kontorshusetSå ska kontorshuset se ut – men bygglovet dröjer