VR-satsning kombinerar nytta med nöje

Besökare på Exploratoriet i Skellefteå kan numera få en unik inblick i hur en kvarn fungerar i gruvnäringen – och vad som krävs för att hålla igång produktionen. 10-årige Emil Jacobsson var en de första att testa det nya VR-spelet. ”Verkligt och bra”, säger han.

Viktor Eriksson, Isak Almström och Emil Jacobsson tittar på medan Vilmer Kågström spelar.

Viktor Eriksson, Isak Almström och Emil Jacobsson tittar på medan Vilmer Kågström spelar.

Foto: Jonas Nilsson

Skellefteå2019-04-13 11:00
undefined
7-åriga Ida Furtenbach var en av de första att testa. VR-spelet visas på skärmen ovanför henne, så att andra kan se vad som händer i kvarnen när hon styr robotarmen.

Kvarnen används för att mala ned malm till fina partiklar och utgör en viktig del i gruvprocessen. På insidan sitter ett skyddande hölje som utsätts för mycket slitage. Därför måste skyddets olika beståndsdelar bytas regelbundet.

Beståndsdelarna kallas kvarnfoder: komponenter som utvecklas vid Metsos anläggning i Ersmark. Där föddes också idén till en större sorts kvarnfoder som heter Megaliner.

– Vi har designat en stor modul som ersätter många enskilda mindre delar, något som gör att monteringen går mycket snabbare, berättar Lotta Kågström, marketing manager vid Metso.

Eftersom underhållet alltid medför ett tillfälligt produktionsstopp finns det en poäng i att göra det snabbt. Varje minut då kvarnen inte maler kostar pengar.

– Om vi kan spara några timmar på underhållet så kan det betyda mycket i form av ökad produktion, säger Lotta Kågström.

En annan tanke med Megaliner är att förbättra säkerheten. Bultarna dras fast från utsidan, istället för att en person ska behöva gå in i kvarnen och göra det därifrån.

undefined
Viktor Eriksson, Isak Almström och Emil Jacobsson tittar på medan Vilmer Kågström spelar.

”Det är bäst i slutet”

Med det nya VR-spelet på Exploratoriet kan besökare kliva rakt in i kvarnen, styra en virtuell robotarm och jämföra byten av den traditionella sortens kvarnfoder med Megaliner. Metso använder tekniken på mässor för att visa hur olika lång tid det tar.

– Just det kommer kanske inte barnen här att tänka på, men de kan tävla med varandra och försöka förbättra sin installationstid, säger Lotta Kågström.

7-åriga Ida Furtenbach är bland de första att testa simulationen, följd av en grupp 10-åringar. Isak Almström och Vilmer Kågström tycker att spelet är intressant och Viktor Eriksson gillar att försöka slå den snabbaste tiden.

– Det är bäst i slutet när kvarnen börjar snurra, säger han.

Spelet har utvecklats av tre personer vid Arctic game lab. Metso sponsrade ett Game jam-evenemang där idén kom till och cirka fyra veckor senare var programmet färdigt.

– Det var tre jätteduktiga killar och de hjälpte oss förstå fördelarna med VR. Med VR blir det enkelt att förklara och visa sånt som annars kräver att man ska ha möjlighet att gå in i kvarnen, berättar Lotta Kågström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!