Norran har tidigare berättat om Christina Lindkvists initiativ på Facebook och att hon även anmält chefer och kollegor för kränkande särbehandling. En extern utredning visade att hon utsatts för detta.
Hon fick byta arbetsplats och skulle även få rehabilitering, bland annat terapi. Cheferna och kollegorna arbetade hon senast med i september 2019. Christina tycker att arbetet fungerat bra men anser samtidigt att rehabiliteringen inte har varit optimal och trygg. Kommunikationen och ledarskapet har brustit, anser hon och hon har mått dåligt ett flertal gånger. På så sätt har rehabiliteringen inte gått framåt. Detta kommunicerade hon på ett möte förra onsdagen – ett möte som hon var nöjd med.
Så blev hon kallad till ett möte i tisdags. Där fick hon veta att det gjorts en internutredning, baserad på gamla och nya uppgifter från chefer och kollegor.
Hon blev då även erbjuden utköp eller att det görs en arbetsförmågeutredning. Det kom som en chock eftersom hon inte visste att det pågick en internutredning och påpekade att arbetsgivaren inte varit ärlig med det. Hon valde arbetsförmågeutredningen, men lämnade sedan mötet och facket fortsatte förhandlingen.
Christina Lindkvist anser att arbetsgivaren orsakat problemen med att hon mår dåligt, på grund av hanteringen av den tidigare konflikten hon varit involverad i och brister i kommunikation och ledarskap genom rehabiliteringen.
– Jag tycker arbetsgivaren borde ta ansvar för att jag ska komma tillbaka och arbeta. Jag tycker inte att de har lyssnat på mig och de tycker att jag överdriver när det gäller kränkningarna.
Om hon ska sammanfatta kritiken mot kommunen så betonar hon kommunikationsbrist, att man inte talar samma språk.
– Jag upplever också att arbetsgivaren saknar insikt och kunskap om vad som händer en människa som råkat ut för kränkande särbehandling.
Kommunens personalchef Joakim Lundin och Camilla Lindström, HR-chef på socialförvaltningen svarar gemensamt i ett mejl att de inte vill kommentera det enskilda fallet, men att de känner sig trygga i bedömningen som ledde till avstängningen. När det gäller Christinas kritik gällande kommunikationsbrister skriver de att det finns olika bilder av detta. Enligt dem har bristerna, som den tidigare kränkningsutredningen visade, redan åtgärdats.
”Vi har en tydlig process för kränkande särbehandling som vi följer och företagshälsovård som stöttar i processen”, skriver de.
Utredning
Arbetsförmågebedömningen ska ge svar på om arbetstagaren kan utföra sina uppgifter, helt, delvis eller inte alls. Om arbetstagaren inte kan eller bara delvis kan utföra någon uppgift ska det framgå varför och på vilket sätt arbetstagaren är förhindrad.
Utredningen ska även ge svar på om arbetsuppgifterna kan utföras efter arbetsanpassning.
Därefter utreder arbetsgivaren om anpassningarna är möjliga att genomföra eller inte.
Bedömningen utgår ifrån en diagnos eller andra uppgifter om ingen diagnos finns.
Genomförandet av arbetsförmågebedömningen görs av olika kompetenser beroende på om det är en fysisk, psykologisk eller social bedömning som ska genomföras. Det kan vara exempelvis läkare, arbetsterapeut och psykolog som genomför den och den kan innehålla allt från medicinska undersökningar till samtal och tester.