Det varma vädret har ställt till problem när den stora isvaken ska sågas upp. Isblocken som sågas ut måste tas upp från vaken, vanligtvis brukar det gå att trycka iväg dem under isen.
–Det är ett extra lager med snö och vatten. Sedan står vattnet i älven stilla, så därför måste isblocken plockas upp från vattnet, säger Joakim Lundqvist, Asfalt Nord som sågar upp vaken.
Stege
Det är tredje året som Mikael Nilsson, Nilteck AB jobbar med att färdigställa isvaken.
–Det har nog aldrig varit så tungt att jobba med isen. Vi måste försöka få upp isblocken på en stege och sen dra blocken på sidan. Jag skulle kunna tänka mig att de väger cirka 300 kilo per styck, säger Mikael Nilsson.
Isen 20-30 centimeter
Banan kommer att ligga på samma plats som förra året. I år är isen cirka 20-30 centimeter tjock, men närmast parkbron är isen lite tunnare bara sju centimeter och där kommer det att vara en avspärrning. Arrangörsstaben i Mörkrets och kylans glada vänner har jobbat i flera månader med att förbereda arrangemanget. Redan under måndagsmorgonen började jobbet med att såga upp den stora isvaken som kommer att bli 10 meter bred och 25 meter lång. Att såga upp vaken kommer att ta cirka tre dagar att färdigställa. Sedan kommer banan att besiktas under fredagen med polis och dykare.
Arrangemanget kommer att sedvanligt invigas på fredag kväll. Nytt för i år är, musik i vak, där det kommer att spelas fiol i vaken.
Det kommer att vara 350 starter och deltagare från minst tretton olika länder. Deltagarna kommer att börja tävla individuellt i 25 meter bröstsim och fjärilsim. Sedan 50 meter bröstsim, frisim och 100 meter i frisim. Det kommer också att vara 45 lag med både män och kvinnor i lagen. Och det kommer att köras stafetter. Nytt för i år är att efter tävlingen kommer det att finnas tillfälle att ta ett vanligt vakdopp.
– Vi hoppas på 10 grader kallt och det får även gärna snöa lite. Jag ska själv vara med och simma 25 meter, säger Mats Wahlberg glatt.