Vinnande företag får stöd från Skelleftebaserad stiftelse

Den Skelleftebaserade stiftelsen Adopticum har de senaste åren varit en viktig samarbetspartner för vinnare i regionfinalen av start up-tävlingen Venture Cup. Nu senast vann Lisa Lindvall från Kalix som utvecklat en ny typ kroppskannerteknik, vilken hon utvecklar med hjälp av Adopticum och projektet OMIN.

Lisa Lindvall, Kalix, en av vinnarna i Venture Cups regionfinal.

Lisa Lindvall, Kalix, en av vinnarna i Venture Cups regionfinal.

Foto: Hampus Carlson

Skellefteå2018-05-26 12:21
undefined
Lisa Lindvall, Kalix, en av vinnarna i Venture Cups regionfinal.

Lisa Lindvall och företaget The Fits nya typ av kroppsskannerteknik skapar en 3D-avatar med användarens kroppsmått. Genom att förena 3D-skanning och artificiell intelligent, förändrar och förbättrar The Fit framtidens online-shopping.

– En idé med enorm potential eftersom så mycket shopping idag sker online, konstaterar Adopicums vd Kenth Johansson i ett pressmeddelande.

Ifjol vann Jonas Sjöberg och Umeföretaget Photon Sports regionfinalen. Även idén bakom deras produkt föddes i Adopticums ekosystem. Vad det här handlar om är mätningar av komplexa snabbhetstester för att optimera snabbhetsträning inom olika idrotter. De använder då sensorteknik och 3D-kameror i ett flexibelt system.

En nyckel till dessa företags framgång är optisk mätteknik.

– Det handlar om att ge företag kunskap, stöd och tillgång till den absolut senaste tekniken för att de ska kunna förverkliga sina visioner och idéer, säger Kenth Johansson.

Optisk mätteknik mäter automatiserat, snabbare och mer exakt än tidigare. Kenth Johansson berättar att tekniken tagit ”sjumilakliv” de senaste åren och sådant som var omöjligt nyss är möjligt idag. Optiska sensorer är till exempel det som möjliggör förarlösa fordon.

undefined
Kenth Johansson konstaterar att tekniken optisk mätteknik tagit ”sjumilakliv” de senaste åren och sådant som var omöjligt nyss är möjligt idag.

Området är sedan flera år prioriterat av EU.

– Fotonik, som är ett samlingsbegrepp som innefattar optisk mätteknik, lyfts upp av EU som en ”Key Enabling Technology” för att kunna fortsätta utveckla konkurrenskraften bland europeiska bolag. Det är just detta Adopticum bidrar till här i norra Sverige, berättar Kenth.

De senaste åren har ett dussin entreprenörer i norra Sverige samarbetat med Adopticum i strukturfondsprojektet OMIN med ambitionen att utveckla nya produkter inom optisk mätteknik.

– Det finns oerhört många skickliga innovatörer och entreprenörer i norra Sverige, men att de ska ha koll på den senaste optiska tekniken är för mycket begärt – där kommer vi in, säger Maria Strand, projektledare på Adopticum.

Projekt OMIN närmar sig sitt slut, men Adopticum har sökt ett nytt strukturfondsprojektet vid namn RIO.

– Vi vill säkerställa att företag och innovatörer i norra Sverige även i fortsättningen kan få stöd i sin produktutveckling i sådana här projekt där den tekniska risken är så hög att få företag har möjlighet att ta chansen, berättar Kenth Johansson.

Maria Strand betonar igen att optisk mätteknik är ett av Europas viktigaste teknikområden.

– Genom att få fortsätta att arbeta med små innovativa företag i RIO kan vi jobba för att nästa stora techbolag kommer från norra Sverige, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!