Vinbar öppnar på gågatan – få en smygtitt

På tisdagen öppnar vinbaren Kork på gågatan i Skellefteå. Krögarprofilerna Robert Hunt, Mikael Lundmark och Oliver Lundmark säger att det är en efterlängtad premiär. ”Det känns bra, det har varit mycket jobb fram tills nu”, berättar Mikael.

Från vänster till höger syns Mikael Lundmark, Robert Hunt och Oliver Lundmark i bild.

Från vänster till höger syns Mikael Lundmark, Robert Hunt och Oliver Lundmark i bild.

Foto: Hampus Berglund Svensson

Skellefteå2023-02-27 19:00

Far och son duon Mikael och Oliver Lundmark är känd bland många Skelleftebor som ägarna av restaurangen La Cena på Kanalgatan i Skellefteå. Robert, som har drivit både Paolos och Mandel, lärde känna Mikael och Robert kort innan han började jobba som restaurangchef på La Cena. 

Robert berättar att trion har haft idén om att öppna en restaurang tillsammans sedan de träffades.

– Vi har försökt att få ihop någonting i två, tre år. Bland annat för att vi behövde hitta lokaler. Så det tog lite tid, säger Robert.

– Det känns jättebra att vi inte hade bråttom. Vi fick vänta tills vi hittade en lokal och ett koncept som vi tyckte var jättebra, flikar Mikael in.

undefined
Trion berättar att de kände att det saknades ett vinställe i Skellefteå.
undefined
Robert berättar att trion har haft idén om att öppna en restaurang tillsammans sedan de träffades.

Restaurangen serverar mat men som namnet antyder ska fokus ligga på vin från olika länder.

– Vi känner att det behövs i Skellefteå. Vi är alla tre vinintresserade, säger Robert och får medhåll av Mikael:

– Just det här kändes som det var ett hål som det var läge att fylla.

Maten kommer bestå av rätter från olika länder. 

– Det blir en full meny. Det är mycket smårätter och olika varmrätter. Vi vill att det ska vara avskalat men vällagat, säger Oliver Lundmark och fortsätter:

– Sedan har vi inte någon direkt röd tråd på smakerna utan letar inspiration från hela världen.

undefined
La Cena startades två veckor innan corona bröt ut. Oliver Lundmark säger att det har varit lättare att få tag på personal inför öppningen av Kork än vad det var under pandemin.
undefined
Vinet kommer att komma från flera olika länder.

Det har varit en tuff period för restaurangbranschen de senaste åren. Hur påverkar det tankarna inför att ni ska öppna Kork?

– Man får ångest, säger Oliver med ett skratt.

– Det händer ruggigt mycket i Skellefteå. Det vi hör från våra leverantörer är att restauranger i Skellefteå har klarat sig förhållandevis bra jämfört med resten av Sverige och det är för att många flyttar hit, säger Mikael Lundmark och fortsätter:

– Att oroa sig löser ingenting.

undefined
Restaurangen serverar mat men som namnet antyder ska fokus ligga på vin.

Planen är nu att Mikael och Oliver ska hjälpa Robert att driva restaurangen men att han sedan ska bli mer och mer självständig. La Cena ska skötas i större utsträckning av Mikael och Oliver. 

La Cena startades två veckor innan corona bröt ut. Mikael och Robert säger att det har varit lättare att få tag på personal inför öppningen av Kork än vad det var under pandemin.

– Nu känns det rätt okej, peppar peppar ta i trä. Det har inte varit ett jätteproblem att hitta folk, säger Mikael.

undefined
Kork ligger på gågatan i Skellefteå.
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!