Fint porslin, lite grönt på toppen av soppan, ett vackert glas till måltidsdrycken. På Seniordagarna visade Skellefteå kommuns måltidsenhet hur man enkelt kan lyfta matupplevelsen när det gäller den mat som serveras till de äldre, både hemmaboende och seniorer på särskilda boenden, runt om i kommunen.
– Som hemmaboende så får man hem maten i en portionslåda. Och vid blotta anblicken så kanske den inte ser jättetrevlig ut, men det vi vill visa är hur den ser ut när man lägger upp den på tallriken. Det är så vi vill att maten ska ätas, berättar Anna Nyström, kompetensutvecklare och dietist på måltidsenheten på Skellefteå kommun.
– Vi vill locka till ätande och visa att det är bra mat och god mat.
Vilka är dina bästa uppläggningstips, när det gäller sådan här mat?
– Att ta upp maten ur lådan och lägga den på en tallrik och att försöka att lägga den snyggt och lite trevligt, så att inte allt hamnar i en stor hög på mitten, utan att man får komponenterna lite skilda från varandra.
Anna Nyström lyfter upp den visuella delen av ätandet som enormt viktig.
– Första uppfattningen om vi vill äta och om vi blir sugna på att äta är ju hur maten ser ut, om den är lockande, och där spelar uppläggningen en väldigt stor roll.
Seniordagarna, och inte minst provsmakningen av kommunens äldremat, drog storpublik.
I Burträsk, där man var under tisdagen, kom cirka 100 personer. Under onsdagen i Jörn åts det ungefär lika många portioner. Under torsdagen, där Seniordagarna var på Folkparken, hade nästan 400 smakportioner delats ut vid 13.30.