Invånardialogen hölls i Stadsmissionens lokaler och ett tjugotal personer anslöt. Förutom deltagare från kommunens socialtjänst så fanns ett antal representanter från olika frivilliga organisationer. Stadsmissionen, Sankt Örjans församling, Röda korset och Skellefteå pastorat deltog.
Den senaste boendemätningen gjordes 2018 och den visar att det då fanns 184 bostadslösa i kommunen. Av dem är 117 män och 67 kvinnor. Vissa har andrahandskontrakt, några vårdas eller bor hos anhöriga. 19 stycken befinner sig i situation 1 vilket innebär akutboende, jourboende eller att de är uteliggare.
- Vår bedömning just nu är att sju till åtta personer är akut hemlösa, det vill säga uteliggare, berättar Jenny Åkerlund, enhetschef på Socialkontoret.
Ideella krafter
– Som kommun är det svårt att hitta dem och vi behöver veta vad det är vi kan hjälpa till med. Därför är det viktigt att vi från kommunen träffar de ideella krafterna som finns. Där finns kunskaperna och kontakterna, säger Iosof Karambotis (S), socialnämndens ordförande.
– Vi är ovana därför att vi hittills har varit ganska förskonade från det här tidigare, men jag tror tyvärr att det är ett accelererande problem, fortsätter Iosof Karambotis.
Som kommun är det svårt att hitta dem och vi behöver veta vad det är vi kan hjälpa till med.
Gömma utrustningen
– Vi som ideell förening kan hjälpa till med mat och kläder, men vi kan inte bidra med tak över huvudet, konstaterar Pär Lindström, ordförande i Stadsmissionen Skellefteå.
– Ett annat problem för uteliggarna är att det inte längre finns några förvaringsboxar i stan, så de måste gömma sin utrustning varje dag. Vi stöter på att de till exempel måste tacka nej till en större, men mjukare kudde för att den blir för svår att gömma, berättar Magnus Hammega, föreståndare för Stadsmissionen i Skellefteå.