Restaurangprogrammet – en het fråga i kommunfullmäktige

Det var heta känslor i kommunfullmäktige då det inställda restaurangprogrammet diskuterades. ”Respektlöst att ingen dialog togs med branschen före beslutet”, säger Per Boström (KD).

Det blev en kraftfulla uttryck i debatten kring det inställda restaurangprogrammet. Huvudpersonerna var Joakim Dahlgren (S), Per Boström (KD), Carina Sundbom (C) och Christina Soldan (L).

Det blev en kraftfulla uttryck i debatten kring det inställda restaurangprogrammet. Huvudpersonerna var Joakim Dahlgren (S), Per Boström (KD), Carina Sundbom (C) och Christina Soldan (L).

Foto: Montage

Skellefteå2024-03-27 19:00

Tre olika frågeställare ville under kommunfullmäktige ha svar från gymnasienämndens ordförande, Joakim Dahlgren (S), om att restaurangprogrammet ställs in. Per Boström (KD) var först ut.

– Kompetensrekryteringen är i grunden en förutsättning för att attraktiva restauranger ska kunna vara verksamma i Skellefteå. Nu hänvisas intresserade elever till lärlingsutbildning, säger Per Boström, och ställer frågan:

– Inför beslutet att inte starta utbildningen. Har en dialog förts med näringslivet gällande synen på behovet av och den faktiska skillnaden mellan lärlingsutbildning och ett yrkesprogram inom restaurang och livsmedel?

Joakim Dahlgren svarar då:

– Beslutet att inte starta en platsförlagd grundar sig på ett för lågt intresse från eleverna. Det är en samlad bedömning att det inte är ekonomiskt försvarbart att starta utbildningen. Kontakt näringslivet sker kontinuerligt men ingen specifik dialog har förts inför beslutet. Fördelen med att bedriva lärlingsutbildning har vägt tyngre. 

Per Boström är inte nöjd.

– Jag vill belysa kritik kring hanteringen. Näringslivet har tydligt belyst och påtalat hur önskvärt det är med en gymnasieutbildning. Kommunen gick ut med att utbildningen skulle starta, men så går det ett halvår och då fattas helt plötsligt beslut om att linjen inte ska starta. Det går stick i stäv med det man tidigare kommunicerat. Branschen är otroligt mån om att vara med som en möjliggörare, säger han. 

– Självklart måste man vara självkritiska i vissa sammanhang, kommunikation kan alltid vara bättre. Det är en lärpenning att ta med sig, säger Joakim Dahlgren.

Carina Sundbom (C) trycker på att det är ett skriande behov av utbildad restaurangpersonal i Skellefteå och att det nu inte ser ljust ut med kompetensförsörjningen framöver.

– Den 15 juni förra året hade politiska företrädare i Skellefteå ett med restaurangbranschrådet angående kompetensförsörjningen. På mötet fram det då att restaurangutbildningen skulle starta hösten 2024. Nu är krögare är bestörta och anser att det är ett kortsiktigt beslut och det går emot direktiven att se till behov i branschen, säger hon, och ställer frågan:

– Kommer gymnasienämnden att ompröva beslutet att inte starta restaurangutbildningen i höst?

Joakim Dahlgren svarar på frågan.

– Gymnasienämnden kommer inte att ompröva beslutet. Nämnden anser att underlaget till beslutet ligger till grund på noggranna analyser med hela gymnasieskolans utbud. Då är en platsförlagd utbildning av restaurang- och livsmedelsprogrammet inte ekonomiskt försvarbart. Lärlingsprogrammet kommer att erbjudas de som vill utbilda sig inom branschen.

Joakim Dahlgren påpekar under diskussionerna att man har saker på gång som är tänkt till hösten.

– Det är sorgligt att man inte kan titta över det här. Då är min fråga, då du pratar om att det är på gång någon annan utbildning, om de 16-åringar som sökt restaurangprogrammet nu har de möjlighet att söka den utbildningen?

Joakim Dahlgren lämnar ett kort svar:

– Svaret är ja.

Christina Soldan (L) anser att beslutet att ställa in utbildningen är en stor besvikelse för många. Liberalerna har drivit fråga om att återinföra restaurangprogrammet och Christian Soldan är kritisk.

– Är en lärlingsutbildning generellt sett billigare är ett gymnasieprogram, frågar Christina Soldan.

Joakim Dahlgren får då återigen gå upp i talarstolen för att svara.

– Du ställde en generell fråga och får ett generellt svar. Angående lärling kan det skilja lite, men sedan beror det på vilken utbildning det handlar om beroende på vilka maskiner och lokaler som behövs.

Christina Soldan valde att göra ett mer förklarande inlägg.

– Om det inte är så stor skillnad, varför inte då starta restaurangprogrammet? Restaurangbranschen är en viktig del av Skellefteås ekonomi och kulturliv. Ett restaurangprogram skulle stötta tillväxten av restauranger och företag, där har Skellefteå en potential att utmärka sig. Ett restaurangprogram ger också en mer strukturerad och omfattande utbildning som kan förbereda eleverna för olika roller inom branschen, inte bara som kockar och servitörer utan också som restaurangchefer, företagsägare och entreprenörer. Vi uppmanar beslutsfattarna att ompröva detta beslut, det är viktigt att vi investerar i våra ungdomar. Tänk om, gör om, gör rätt, säger Christina Soldan.

Det inlägget valde Joakim Dahlgren inte att svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!