Mötet hölls på Stadshotellet och representanter från Skellefteå kommuns näringslivskontor, Arbetsförmedlingen, Alimak och Skellefteå Kraft var bland annat där.
Projektet, signerat Västerbottens Handelskammare, handlar främst om att väcka tidigt intresse hos skolungdomar. Målet är att klara kompetensförsörjningen till näringslivet långsiktigt, förutom att gynna företagarklimat i allmänhet.
– Vi är jättepositiva till det här. Vi har ett stort kompetensförsörjningsbehov i Skellefteå, inte minst med tanke på Northvolts etablering, säger Kicki Krane vid näringslivskontoret.
Konceptet har redan fått ett visst genomslag i Umeå. Där har kommunikatörerna Nina Säfsten och Mattias Wahlberg lett arbetet under närmare ett år. De har pratat med skolklasser, föräldrar och lärare – allt för att tända en gnista hos eleverna.
– Gymnasieutbildningarnas utformning bestäms av antalet sökande, inte branschens behov. Är det där ni kommer in och påverkar? undrar Skellefteå Krafts representant och får ”ja” till svar.
Nina och Mattias har även fört dialog med lokala företag, dels för att kunna förmedla en dagsaktuell bild av framtidens behov av arbetskraft. De har även tagit med sig andra önskemål till mötena med skolklasserna. Mattias understryker hur viktigt attityden är.
– Vi kan vara ganska tuffa. Jag kan säga ”om du har den här attityden, då kommer du inte att få jobb någonstans”. Då säger jag inte det för att vara elak, utan för att det är så, berättar han.
Om projektet får genomslag i Skellefteå skulle samma förfaringssätt tillämpas. Då skulle skolungdomar kanske inte heller vara de enda som fick sig en tankeställare. Nina berättar att de även konfronterat lärare om vilket exempel de sätter.
– Vi har pratat med skolklasser som säger att vissa lärare alltid kommer sent, andra kommer oförberedda. Är de lärarna representativa för arbetslivet och sin yrkesroll? resonerar Nina.
Flera av tisdagsträffens samlade uttryckte intresse för projektet.
– Nu är industrin i fokus i Skellefteå och vi är positiva till det här. Man måste man börja med ungdomarna om man ska lösa det här med långsiktig försörjning, säger Kicki Krane.