Snart öppnar hon Juicebruket på Nygatan tillsammans med sin mamma Susanne Wannehav. De ska servera juicer, smoothies, raw food-fika och ”flexitarianska” salladsalternativ – men hos dem är också tanken att kunden ska slippa tänka på mycket som man kan få i sig.
– Vi har glutenfritt, det är kanske det absolut största. Sen har vi inte raffinerat socker, alltså det vita sockret, berättar Susanne.
Hon har varit borta från arbetsmarknaden sedan hon fick en utmattning, och valde att hoppa på dotterns projekt när hon skulle starta sitt första företag.
– Jag har alltid drömt om att få starta eget. Jag gick handelsprogrammet och har startat UF-företag. Sen har jag aldrig vetat hur jag ska starta eget. Vi två var på samma plan då jag har varit hemma med barn i ungefär två år, och fick tvillingar för ett år sedan. Jag tänkte att jag har tid nu, det är dags att göra någonting, säger Alva.
Utan tillsatser
Men intresset för raw food och vegetarisk kost kommer ursprungligen från mamma.
– Jag har varit pescetarian, då man äter fisk och skaldjur men mestadels vegetariskt, i säkert 20 år. Jag har varit väldigt intresserad av raw food, eller jag kan inte säga att jag lever efter de principerna, men jag har varit väldigt intresserad av vad kost gör för måendet, säger Susanne.
– Vi kollade efter vad vi själva saknade här i stan, sen körde vi på den linjen. Som mamma skulle jag vilja ha ett nyttigare alternativ för mina barn, säger Alva.
Flexitarianska sallader innebär att det både finns kyckling eller fisk samt veganska proteiner att toppa den med. Att fikat är ”raw food” innebär att det inte har tillagats eller processats.
– Det är inte bakat i ugn utan endast uppvärmt till max 42 grader. Man använder inte vanligt vetemjöl eller socker, utan man sötar med dadlar, kokossocker eller agavesirap. Det är ofta gjort på frön eller nötter. Det är rena råvaror utan konserveringsmedel eller tillsatser, säger Susanne.
Vill utvecklas
Om allt går som planerat öppnar Juicebruket i slutet av november. Till en början erbjuder de luncher, men vill utveckla konceptet till våren, med catering och kvällsöppet.
– Det beror lite på, vi har funderingar på att ha uteplats. Då kan det vara mer motiverat med kvällsöppet. På sommaren är man sugen att vara ute. Sen har vi tänkt vända oss till företag, säger Susanne.
Hur känns det att starta företag som mamma och dotter?
– Det är bara positivt, man lär sig mycket av varandra och vi kompletterar varandra. Vi har olika sidor som vi är bra på, säger Alva.
– Jag instämmer. Det är roligt att få göra någonting tillsammans med sin dotter, och att få se fler sidor av henne än som min dotter. Nu är det en helt annan roll. Sen blir det fler diskussioner, vilket är bra. Man ser saker på olika sätt, säger Susanne.
Varför tror ni Skellefteborna är redo för något sånt här?
– Jag tror att det ligger i tiden. Om man tittar på andra städer och hur de har utvecklats ser man många juicebarer och raw food-ställen, säger Alva.
– Vi hoppas folk är nyfikna. Numera bryr man sig mer och mer om matens härkomst, vad det innehåller och det pratas mycket om klimatet. Det finns en medvetenhet i dag, säger Susanne.