I dag är det exakt 50 år sedan den första månlandningen. Då var Viktor Stubbfält långt ifrån påtänkt, men det gnistrar till i ögonen på honom lite extra när han tänker på det.
– Det var ett under mer eller mindre. Till exempel har dagens mobiler mer datakraft än vad de hade att tillgå då. Vi har Nasa att tacka för mycket, till exempel har de uppfunnit digitalkameran, solpaneler och kardborreband, säger Viktor Stubbfält.
Spetsutbildning
Just nu sommarjobbar han på Skellefteå kraft efter att ha avslutat tre års gymnasiestudier i Luleå, där han tillsammans med sju andra gick en spetsutbildning i matematik.
– Att flytta hemifrån som 15-åring gjorde att den första månaden åt jag mest nudlar. Men nu kan jag laga mat, tvätta och hushålla med pengar. Det känns som att jag har ett försprång mot andra som startar på universitetet.
Och gå på universitet det ska han, fast först efter ett sabbatsår där han under hösten har en betald praktikplats på Tromb via tekniksprånget. Vad han ska göra under våren och sommaren vet han inte ännu. Men sedan ska han plugga fysik med inriktning astronomi i Uppsala.
– Planen är tre år på kandidatprogrammet, två år på masterprogrammet och sedan doktorera i fyra år. Jag skulle bli den första i släkten att doktorera i så fall, säger Viktor och småler.
Hans drömjobb är att sitta bakom ett teleskop och forska.
– Först ville jag bli astronaut, men det är för höga krav för det. Jag har glasögon och är för lång, så det är ingen idé att ens försöka.
Titta på månen
Han berättar om en kontakt med Sveriges, hittills, enda astronaut – Christer Fuglesang.
– När han gjorde sin första rymdfärd 2006 kunde man skicka mail till honom under rymdfärden. Jag var fem år gammal och skrev att jag hade köpt ett teleskop och ville titta på månen tillsammans med honom i det.
En månad efter att Fuglesang var tillbaka på jorden kom det ett svar.
– Det var en bild på honom och så stod det att han tyvärr inte kunde komma, men att han hälsade och önskade mig lycka till, skrattar Viktor och säger att svaret är inramat och sitter på väggen.
Vad är det som fascinerar dig så med rymden?
– Det är nästan som science fiction att färdas till andra världar och planeter. Det sägs att det finns fler stjärnor i rymden än sandkorn på jorden. Men det absolut coolaste är vi vet så lite.
Det sägs att det finns fler stjärnor i rymden än sandkorn på jorden.
Vintergatan
I vintras fick han vara med om en häftig upplevelse i norra Italien. Tack vare en ESO-förening fick han tillsammans med 57 ungdomar från hela världen tillbringa en vecka högt upp ovanför alla stadsljus i Aosta Valley.
– Redan första kvällen kunde jag se Vintergatan med blotta ögat. Det var första gången och det var helt fantastiskt, säger Viktor Stubbfält och gnistret i ögonen är där igen.