Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet och verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik, berättar att digital spårning av material blir viktigt i framtiden då hållbarhet kommer ännu mera i fokus.
– Framtidens produktionsprocesser bygger i många fall på grön vätgas som produceras genom elektrolys, ofta med vindkraft som kraftkälla. För den produktionen behövs det bara rent vatten och förnybar el.
Det vanligaste sättet att producera vätgas är genom att reformera naturgas. Då skapas så kallad grå vätgas som ger upphov till stora koldioxidutsläpp. Dessutom finns det blå vätgas där koldioxiden från den reformerade naturgasen lagras i uttömda gasfält och används för andra kemiska processer.
Både SSAB i Luleå och H2 Green Steel tänker använda grön vätgas i sin stålproduktion där direktreduktion med vätgas ersätter dagens koksbaserade tillverkningsmetod.
Inom ramen för Ch2Ess, Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden, planeras en digital lösning för att kunna spåra vilken typ av material som används vid tillverkningen av en produkt.
– Detta blir mycket viktigt eftersom till exempel grönt stål som SSAB och H2 Green Steel tänker producera beräknas bli uppemot 30 procent dyrare än om man använt traditionella metoder vid tillverkningen.
Målet är att skapa en helautomatisk lösning som kan genomföra spårningen.
– Vi kommer att använda oss av blockkedjetekniken, som bygger på en decentraliserad databas. Det vanligaste tillämpningsområdet för blockkedjor är kryptovalutor men den här tekniken kan användas inom många olika områden och i vårt fall kommer den att fungera som en slags digital liggare, berättar Karl Andersson.
Blockkedjeteknik har flera väl kända fördelar när det gäller säkerhet och spårbarhet. När aktörerna i en kedja skriver in information om sin aktivitet i digitala register förvaras den i form av block sammankopplade med varandra. Det blir med andra ord omöjligt att ändra data i efterhand utan att det upptäcks. Dessutom kan alla aktörer kontrollera och granska varandra, vilket ger större transparens.
– Med blockkedjeteknik räknar vi med att kunna spåra koldioxidutsläpp i hela leveranskedjan, avslutar Karl Andersson.