I princip allt i vår omgivning innehåller kemikalier. De flesta är helt ofarliga och många hjälpsamma- som tillsatser som förlänger hållbarheten på vår mat eller handsprit som kan minska smittspridning. Men det finns också prylarna runt omkring oss – i våra hem, på våra arbetsplatser – som släpper ifrån sig låga doser av giftiga ämnen, berättar Per Ängquist.
–Mängden som kommer ut från en enskild vara är så liten att den normalt sett inte innebär någon risk för dig. Men det är bra för både människor och miljö att försöka minska på den totala mängden kemiska ämnen som kommer ut ur prylar, säger han.
Cancer, infertilitet och hormonstörningar är några skadliga effekter vid hög exponering av giftiga kemikalier. Vissa ämnen kan påverka kroppens hormonsystem. Sådana ämnen kan finnas i till exempel plaster och bekämpningsmedel.
Barn och gravida är särskilt känsliga. Hos det nyfödda barnet och även hos de lite större barnen är hjärnan är extra utsatt eftersom skyddssystemet inte är färdigutvecklat. Det finns också andra faktorer som gör barn särskilt utsatta.
– Små barn utforskar vanligtvis sin omgivning genom att känna och smaka på saker. Barn som kryper och leker mycket på dammiga golv utsätts också för en ökad mängd kemiska ämnen, eftersom kemikalier i luften kan samlas i damm, säger Per Ängquist.
Därför är det bra att redan som blivande förälder göra medvetna och kemikaliesmarta val i vardagen för att ge barnet ett så bra skydd som möjligt.
– Håll koll på var företaget finns som du beställer varor från. Varor som säljs i länder utanför EU kan innehålla kemiska ämnen som är förbjudna i Sverige och i EU.
Om du använder varor som de är tänkta att användas minskar risken för att du får i dig farliga kemiska ämnen, förklarar Per Ängquist.
– Till exempel är det inte lämpligt att ett barn leker med sladdar, eller andra varor som inte är tillverkade för barn.
Det är också bra att känna till att leksaker som är köpta efter år 2013 är säkrare för barnen att leka med än äldre leksaker.
– Reglerna för leksaker som säljs i EU skärptes kraftigt under 2013. De nya reglerna förbjuder många farliga kemiska ämnen som tidigare var tillåtna, säger han.