Sedan Skellefteå Science City startade 2015 har mycket hänt. Det kommunalägda bolaget började i ett spretigt sökande efter bättre kopplingar mellan näringsliv, akademi och det offentliga. Idag har behoven utkristalliserats och Science Citys uppdrag kretsar kring att utveckla system och miljöer för innovation, som The Great Northern, Arctic Game Lab och en blivande science park på campusområdet, samt att jobba med innovation i etablerade företag och med klusterbildning inom cleantech och spelindustrin. Den gemensamma nämnaren är nya samarbetsmodeller – lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
– Vi samlar till exempel potentiella underleverantörer till Northvolt och hjälper dem att komma i kontakt, så att mer kan upphandlas lokalt. Vi identifierar också vad som saknas i Skellefteå i form av institutioner eller innovationsstödjande funktioner och försöker få dem att etablera sig här, säger Johnny Högberg, Skellefteå Science Citys vd.
Senast i raden av sådana tillskott är den nod inom AI Sweden som byggs upp i Skellefteås för tillämpning av artificiell intelligens. Även RISE finns numera på plats som forsknings- och innovationspartner till små och medelstora företag. Europeiska EIT InnoEnergy etablerade sig här tidigare i år och arbetar bland annat med att skapa ett kompetenskluster kring batteritillverkning. Tillsammans med Skellefteå Kraft och Science City har de också startat ett program för innovatörer av nya energilösningar, där de bästa sökanden i Europa väljs ut och får arbeta med affärsutveckling tillsammans med Skellefteå Kraft. Nyligen antogs fem startups.
– För att få ordentlig snurr räcker det inte bara med ett bra system för våra lokala aktörer, vi behöver också ett talangtillskott. Här kan vi scanna av vilka idéer som finns där ute, Skellefteå Kraft kan börja samarbeta med flera nya företag och med det bli mer attraktiva för internationell talang. Att det finns kända aktörer Skellefteå är jätteviktigt för att öka vår status som plats, så att fler tycker att det blir intressant att komma hit eller att gå in med riskkapital i ett Skelleftebaserade företag, säger Johnny.
Skellefteå Science Citys roll är främst att identifiera behoven och till att saker händer, medan genomförandet ska ske med hjälp av näringslivet eller andra aktörer.
– Vi behöver vara väldigt professionella relationsbyggare, samtidigt som vi måste våga utmana och sparka systemet i rumpan också. Vi får inte bli trygghetsnarkomaner och tro att vi alltid måste ha alla med oss för att våga gå framåt. Det räcker med en tillräckligt stor kritisk massa. Annars stannar man på planeringsstadiet och står och stampar.
Förändringstakten måste vara hög. Science Citys till stora delar projektbaserade verksamhet skiftar därför karaktär utifrån aktuella behov och trender.
– Innovation har snart peakat som begrepp. Nu pratas det mer om hållbarhet "på riktigt" där grön energi och cirkulär ekonomi är hygienfaktorer. Framåt kommer frågorna om hur vi skapar ett säkert och hållbart näringsliv, där man kan utvecklas utan att dra på sig risker som gör att man kan tvingas stänga ner hastigt. Vi måste hitta modeller som överbryggar de hinder som internationella konflikter, dataintrång och pandemier kan innebära, säger Johnny.
Förutsättningar för fortsatt framtidsinriktat arbete finns där.
– Det finns en närhetsprincip mellan aktörerna här och det går fort när man väl har bestämt sig. Det finns också en stark industritradition där man är påhittig och uthållig. Tidigare har det varit en nackdel att vi inte haft tillgång till institutionerna som universitetsstäderna har. Men nu när det öppnas upp för nya typer av industrier med ny logik så är det faktiskt lättare för oss att bygga smarta samarbeten, än för de gamla att försöka börja jobba på ett nytt sätt.
– Det vi måste klara av är att bättre kommunicera möjligheterna här. Vi måste pumpa ut information och kroka arm så att näringsliv, kommun och region får draghjälp av varandra. Vi borde också jobba mycket mer med att få kvinnor att stanna eller flytta in. Då handlar det inte bara om olika branscher utan om samhällsutvecklingen i stort. Kan Skellefteå inte attrahera båda i en så kallad normfamilj så går det inte att rekrytera hit kompetens.