”Vi behöver arbeta smartare i framtiden”

De äldre blir fler och de i arbetsför ålder minskar som grupp. Därför måste tekniken hjälpa personalen att jobba smartare och göra de äldre mer självständiga och trygga.

Kenny Lundström är projektledare för projektet som pågår i Skellefteå.

Kenny Lundström är projektledare för projektet som pågår i Skellefteå.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2019-04-29 06:15
undefined
Kenny Lundström är projektledare för projektet som pågår i Skellefteå.

Det utgångspunkten för ett testprojekt som genomförs inom Skellefteå kommuns omsorg. Projektet handlar om att testa olika sensorer och andra tekniska installationer i äldres lägenheter som är uppkopplade mot nätet, även kallat Internet of things, IoT – eller sakernas internet. Det är till exempel elmätare som mäter när tv:n är på eller när man kokar kaffe. Vattenmätare kan mäta när man duschar eller spolar i toaletten.

Andra sensorer registrerar rörelser eller när dörrar öppnas. Man har även börjat testa medicinpåminnare. Sensorerna skickar kontinuerligt information till en plattform som finns hos Luleå tekniska universitet, som också är med i projektet.

Maj-Lis ser fördelar med den nya tekniken

Samlar in data

Syftet är att samla in information för att kartlägga hur en normal dag ser ut – och i så fall hur man kan upptäcka avvikelser i beteendemönster. Det kan exempelvis handla om att man alltid vaknar en viss tid och sedan kokar kaffe. Om det blir avvikelse i mönstret kan man skapa rutiner för att hantera det.

– Hittills har vi i huvudsak samlat in information. I nästa steg ska vi titta på slutsatserna av data och dra generella slutsatser när det gäller användningen av sensorer, säger Kenny Lundström.

Vi ser nyttan i detta och vill vara med och driva utvecklingen framåt.

Han berättar att de också ska arbeta med maskininlärning som kan ta hänsyn till beteendeförändringar som inte nödvändigtvis är ett problem.

– Exempelvis om man en kväll väljer att sitta uppe och se en film till sent på natten kanske larmen dagen efter förskjuts några timmar, säger han.

Ge rätt stöd

Slutprodukten är tänkt att bli ett koncept för hur man kan använda sig av IoT inom ordinärt boende, alltså hos personer som har hemtjänst. Kiruna och Uppsala kommuner, som också deltar i projektet, har även tittat på användningen i vård- och omsorgsboenden.

– Vi ser nyttan i detta och vill vara med och driva utvecklingen framåt. Vi måste jobba smartare framöver och ge socialt stöd där det verkligen behövs, säger Kenny Lundström.

Han berömmer de äldre som valt att delta i projektet.

– Deltagarna har varit helt fantastiska, tålmodiga och tillmötesgående. Någon sa att bara genom att vara mig själv så är jag med och formar framtiden. Vi har tio deltagare i dag men skulle behöva rekrytera tre till, säger han.

Projektet Internet of things inom vård och omsorg i Skellefteå

Projektet är ett samarbete mellan Skellefteå, Kiruna och Uppsala kommuner samt LTU, Umeå universitet och flera företag.

Universiteten forskar på behov hos de äldre och samvetsstress hos personal och anhöriga.

Skellefteå koordinerar projektet.

Pågår 2017–2020.

Innan sensorerna installeras görs en behovsintervju med brukarna.

Finansieras via innovationsmyndigheten Vinnova med 10,6 miljoner kronor.

Är en av IT-hubbarna inom IoT-Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!