Verksamhetschefen om läget: ”Det känns inte nattsvart”

”Det känns tungt förstås”, säger Lena Pettersson, verksamhetschef vid psykiatrin i Skellefteå. Men hon ser en ljusning bland annat på läkarsidan.

Anna-Lena Danielsson (S), påpekar att läget inom sjukvården generellt är svårt.

Anna-Lena Danielsson (S), påpekar att läget inom sjukvården generellt är svårt.

Foto: Jan Lindmark

Skellefteå2019-11-16 08:00
undefined
Lena Pettersson pekar ut hyrläkar- och läkemedelskostnader som ekonomiskt betungande men påverkbara.

Hon påpekar att psykiatrin haft det tufft en längre tid, med upp- och nedgångar. Problem att rekrytera sjuksköterskor till slutenvården har det varit under lång tid, vilket innebär att de inte har riktigt så många vårdplatser som de önskar. I dagsläget saknas fyra sjuksköterskor för att kunna bemanna så som man vill.

Fortsatt ansträngd situation inom psykiatrin

Det är också trångt i lokalerna på grund av sjuka hus-problem vilket i sig begränsar möjligheterna till fler vårdplatser.

Flyttar runt

Två av åtta överläkartjänster bemannas av hyrläkare vilket också innebär högre kostnader.

– Det blir väldigt fort pengar och det är dyrt när hyrläkare har bakjour, men jag kan samtidigt inte köra slut på den egna personalen, säger Lena Pettersson.

Fler patienter som behandlas med läkemedel betyder också att det krävs fler uppföljningar av patienter av vårdpersonal. Enligt Lena Pettersson är det få läkemedel som är riktigt dyra, men det är mängden läkemedel som påverkar ekonomin.

Sjuka hus-problemen beskriver hon som ”ett evighetsprojekt”. Tidigare har enheten för unga vuxna flyttat till externa lokaler och i veckan har mottagning ett flyttat ner i centrum. Nu har även den administrativa staben tillfälligt flyttat till det tidigare patienthotellet. Deras tidigare lokaler byggs om för LARO/beroendeenheten.

– Förhoppningsvis får vi flytta tillbaka till huvudbyggnaden i vår, säger hon och tillägger:

– Det är besvärligt när olika verksamheter befinner sig på olika platser. Transporterna tar tid från verksamheten och vi tappar i produktion. Vi måste bli bättre på digitala lösningar, säger hon.

Sjukvårdens budgetkris – underskott på närmare 800 miljoner: ”Personalneddragningar att vänta”

Mer stöttning utanför

I allt detta har de även fått ett sparbeting som kan leda till färre vårdplatser. Lena Pettersson hyser förhoppningar om att allt på sikt kan bli bättre då man har utvecklat närsjukvårdsområdet. Tanken är att mer vård ska ske utanför sjukhuset och mer stöttning ska ske hemma.

– Vi måste jobba mer med samverkan mellan oss, kommunen och primärvården, säger hon.

Sjukvårdens miljardbyggen: Saknas fullmäktigebeslut om större fördyring

Hon anser att kliniken i dag klarar av normallägen men att det kan vara tufft när det blir ansträngt.

– Om det är sådana omständigheter måste jag agera på det, säger hon.

Man ska inte behöva skada sig själv för att få bli inlagd.

Då kan hon ta hjälp av övriga kliniker i länet eller köpa platser i Öjebyn i Norrbotten.

Brist på personal, patienternas nya makt och sjukvård hemmaLandstingspolitikerna om utmaningarna

Läkare på gång

När undertecknad påpekar att det för en utomstående låter väldigt illa på beskrivningen svarar hon:

– Det känns absolut svårt men inte nattsvart. Vi har kompetent personal som söker lösningar för att kunna ge våra patienter en bra vård trots ett ansträngt läge.

Hyrläkar- och läkemedelskostnaderna kan de påverka.

– Vi har ganska många ST-läkare som blir klara närmaste åren. De motsvarar pensionsavgångarna. Men vi satsar också för att behålla våra seniorer, snarare än att ta in hyrläkare. Vi har det dessutom bättre ställt på psykologsidan, där vi lyckats rekrytera.

Liten ljusning i sjukvårdens ekonomi efter åtgärder

Hon tar även upp något de infört – och hoppas kunna utöka – så kallade platser för självvald inläggning. Det handlar ofta om patienter som har återkommande självskadebeteende. De får, utifrån uppgjorda kontrakt, möjlighet att lägga in sig själva när de känner att de inte kan hantera situationen. Därmed finns en möjlighet att förebygga att man skadar sig själv.

– Man ska inte behöva skada sig själv för att få bli inlagd. Detta koncept har man sett har varit framgångsrikt på andra håll i landet, säger hon.

undefined
Anna-Lena Danielsson (S), påpekar att läget inom sjukvården generellt är svårt.

Gör omställning

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, beskriver problemen med kompetensförsörjningen som en ”jätteutmaning”. Hon konstaterar att det behöver göras något åt lokalerna i Skellefteå.

– Men vi har inga pengar, eller vi har pengar, men de går inte till fastigheter. Nu gör vi ett stort omställningsarbete under 2020–2022 och när vi får ordning på finanserna kan vi lägga dem där det finns behov, exempelvis på fastigheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!