Räddningstjänsten gjorde en välregisserad färd när de klockan 10.00 på fredagen lämnade gamla brandstationen. De röda portarna rullade upp allt eftersom så att bilarna kunde forma det rätta ledet.
I första bilen sitter alltid insatsledaren och ofta brukar det vara Magnus Nyberg som är chef på ett av de fyra skiften.
– Vi brandmän är ju mer på vårt jobb än andra eftersom vi även sover här. Så det blir verkligen som ett hem, säger han.
Max Ångström har bara jobbat fyra år på brandstationen, men tyckte ändå att det var vemodigt att lämna stället.
Tio minuter i förväg tog alla på sig sina brandkläder, vare sig man var i tjänst eller inte. Bilarna fylldes av folk, och på tioslaget började de röda portarna rullas upp.
Färden till nya stationen på Hedensbyn gjordes extra lång, och kortegen kunde rulla ner mot stan och sedan svänga förbi Norrbacka förskola och Floraskolan där barn stod och vinkade.
– Det var mäktigt att köra i kortegen. Att se oss samlade så där, som en lång blå orm, säger Max Ångström om upplevelsen.
– Jo, det var en rolig upplevelse, instämmer Erik Löfroth.
Båda körde var sitt höjdfordon på denna resa, men det kunde ha varit vilken brandbil som helst. Man alternerar sysslor hela tiden, både vilken bil man kör och om man eventuellt ska vara rökdykare. Alla ska vara tränade i allt.
Vid den nya stationen samlades alla utomhus och invigningstal hölls av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sara Keisu Lundh (S). Hon passade på att hylla personalen för allt de gör för samhället.
– Stationen ger mer plats vilket behövs när Skellefteå växer, sade hon.
Det blir också bättre miljö, exempelvis i omhändertagandet av smutsig utrustning efter bränder.
Slangtornet försvinner helt, istället finns en maskin som kan tvätta alla slangar, både utanpå och inuti. På gamla stället fanns en enklare sådan maskin, men efter skogsbränder blev det så mycket slang att man måste hänga den.
Det har varit kritik mot att det nya övningsfältet dröjer, och Sara Keisu Lundh poängterade därför tydligt att det ska byggas.
Pengar är i förslaget till budget avsatta åren 2025 och 2026.
Även brandchef Mattias Hagelin talade.
Istället för att klippa band klippte de av en brandslang och sedan var stationen invigd. Därefter kunde alla bilarna backas in i sin stora och luftiga vagnhall.
Lyckligtvis kom inget larm under evenemanget. Annars hade ett gäng tvingats lämna både kortege och invigning för att jobba på allvar.
En av de tjänstgörande brandmännen var Kicki Lundqvist, men nu fick hon äta tårta i lugn och ro.
– Det var lite sorgligt att åka från gamla stället, men man kommer att vänja sig här. Det är ju samma utrustning och samma personal, sade hon.
Totalt har 65 anställda flyttat från Solbacken till Östra Navet, då ingår även sotningen.
Till sist några ord om konsten: Skellefteå kommun avsätter en procent av budget till konst varje gång det görs stora byggen. Brandstationens konstverk finns på utsidan så att alla kan se. Det består av elva knallröda stolar med mycket höga och snirkliga ben, heter ”Level of Support” och är skapat av Fredrik Norén.
– Stolsitsarna får representera att vi kan vila tryggt i vetskapen om räddningstjänstens hjälp. Benens vilda kurvor får symbolisera det kaos som kan råda på vägen dit, sade Andreas Tegström Jonsson från kulturnämnden.