Evelina Liliequist, 40 år, tar emot på innergården.
– Det här är en oas, konstaterar Evelina.
Evelina bor med sin fru Tove och sonen Arvid i en lägenhet ett stenkast från gården.
– Vi brukar skämtsamt säga att vi nått bland de högsta stegen i hyreslägenheternas trappa, säger Evelina.
Vilket är ditt smultronställe?
– Mitt smultronställe är Lövångergården och Lövånger kyrkstad. Här kan en äta och bo i en historisk miljö och utanför vajar stolt en regnbågsflagga. Det är väldigt stort för mig och jag är tacksam att ägarna valt att visa en sådan viktig symbol.
Evelina har ett starkt samhällsengagemang och har utbildat sig till kulturanalytiker. Sedan blev det ett par år i scenkonstbranschen, så påbörjades forskarutbildning i etnologi inom fältet digital humaniora.
– Jag hade fina år som doktorand, men på grund av pandemin fick jag disputera digitalt och blev även snuvad på disputationsfesten som jag började planera så fort jag blev antagen, säger Evelina och skrattar.
Fram till maj i år har hon arbetat på Humlab som är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom digital humaniora vid Umeå universitet. Där har hon bland annat bedrivit forskning om samkönade pars familjefotografier på Instagram.
– I studiedeltagarnas berättelser om sina uppladdade bilder så finns både uttryck för att ”vara en familj som vem som helst” men också inlägg som belyser diskriminering och fördomar gentemot samkönade familjer.
Överlag handlar Evelinas forskning ofta om digitala praktiker och med det menas ”vad folk gör på nätet” (socialt) där ett exempel är just familjefoton som genom internet får en bredare publik än familjen.
Något som intresserar Evelina är relationer till plats, framförallt utifrån att vara hbtq- person. I avhandlingen undersökte hon vilken betydelse internet har haft för hbtq- personer, med norra Sverige som utgångspunkt.
– Världskartan ritades om med digitala linjer och människor kan få kontakt oavsett geografiskt avstånd. Många av de intervjuade uttryckte känslan av ensamhet under uppväxten. På så vis var möjligheten att skapa digitala förbindelser betydelsefull, säger Evelina.
Om det var svårt att vara hbtq- person på landet tidigare så menar Evelina att en vändning har skett. I avhandlingen såg hon en pågående gles- och landsbygdsrörelse som utmanar idén om landsbygden som homofobisk.
– Genom att dela bilder på nätet från sin vardag i landsbygdsmiljöer är det möjligt att ge uttryck för andra erfarenheter.
Evelina är uppvuxen i Vebomark och Lövånger.
Nästa uppdrag blir att studera äldre hbtq- personers hälsa.
Har du något tonårsminne att dela med dig av?
Tonåren tillbringades i Skellefteå och ett minne från den tiden handlar om ungdomsgården E4:an.
– Där gjorde jag debut som soloartist, berättar Evelina.
Förutom musiken, så startade Evelina i unga år en feministförening.
– Sen hängde jag väldigt mycket med kompisar, bytte blandband och höll på med teater.
Evelina konstaterar att hon gillar att arrangera och leda projekt. Hon var projektledare för Umeå Pride 2008 och tycker att det var fel att ställa in Oslo Pride efter skjutningen där.
– Det är viktigt att inte ge efter för rädsla utan istället kraftsamla för solidaritet.
Vilken är din största motgång?
– Pandemin. Jag minns att jag sa till mitt barn att det här med att allt är stängt och att vi inte kan träffas faktiskt inte är det normala.