Lena Friborg är strateg för miljö, energi och klimat på Region Västerbotten och jobbar med projektet ”Mer mat från Västerbotten”, som är ett projekt som regionen driver i samarbete med länsstyrelsen och LRF.
En nationell livsmedelsstrategi finns. Det här projektet jobbar med att ta fram en strategi för Västerbotten, där målet är att öka livsmedelsproduktionen i regionen.
– För det första så handlar det mycket om arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt, säger Lena Friborg.
– Sedan behöver världen mer mat. Vi får ett allt mer förändrat klimat och på många ställen försämras möjligheten att producera livsmedel. Då har vi ett ansvar både mot oss själva och världen, då vi har utmärkta möjligheter att producera mer än vad vi gör i dag.
Hon lyfter också fram aspekten med att bibehålla en biologisk mångfald – en mångfald som minskar i takt med att jordbrukslandskapet minskar.
Slutligen så finns det också en aspekt om att vilja lyfta fram det område som man bor i.
– Jag tycker att man ska känna en stolthet över platsen där vi bor – att det är en plats där vi faktiskt kan försörja oss själva och producera mat. Som de är stolta över sin mat i Italien, så ska vi också vara.
Inom projektet så har man hittills främst fokuserat på att ta fram ett underlag för fortsatt arbete.
– Vi har jobbat med att få fram en nulägesbild för att försöka förstå vilka utmaningar som finns inom livsmedelsproduktionen, säger Lena Friborg.
– Nu ska vi titta på hur vi ska utforma strategin, vad vi kan göra tillsammans och vilken väg vi ska gå.
Nulägesbilden visar att regionen har några styrkor, men också många hål att fylla. På nationell nivå är Sverige ungefär 50 procent självförsörjande. Så ser det inte ut i Västerbotten.
– Men vi är självförsörjande när det kommer till mjölk och mejeriprodukter. Där är Norrmejerier en stor och stark aktör. Sen kommer det ingenting, ingenting och ingenting innan vi kommer till bären.
Bären är dock ett annorlunda område, då större delen av de som jobbar i den branschen inte är bosatta i Sverige och tar med sig förtjänsterna utomlands.
– Och råvaran fraktas sedan till andra länder, där den förädlas. Det är den största råvaran vid har, men den skapar väldigt lite arbetstillfällen.