Västerbotten har dyrast matkasse: "Tufft för många"

Matpriserna har ökat med 20 procent på ett år enligt PRO – och allra dyrast är matkassen i Västerbotten. Norran har pratat med några Skelleftebor om hur de klarar krisen under årets fattigaste månad.

Norran har pratat med Skelleftebor om de höga matpriserna. Rachelle Smith: "Jag avstår från det jag inte behöver".

Norran har pratat med Skelleftebor om de höga matpriserna. Rachelle Smith: "Jag avstår från det jag inte behöver".

Foto: Åsa Juthberg

Skellefteå2023-01-25 06:00

– Jag tror att många känner osäkerhet och får ett annat beteende. Det är värst för barnfamiljerna. 

Orden kommer från en pensionerad herre som Norran möter på stan. Han har själv inte påverkats så mycket av matpriserna, men enligt PRO är det många pensionärer som drabbas hårt.

– PRO har undersökt matpriserna i över 30 år. En ökning med 20 procent på ett år är jättemycket och det kan bli mycket tufft för många, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO.

Mest har priset stigit på rapsolja, smör och kaffe, men det är stora skillnader beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor och den dyraste nästan 1 259 kronor. Genomsnittspriset var lägst i Skaraborg med 1 078 kronor, och högst i Västerbotten med 1 150 kronor.

undefined
Västerbotten har landets dyraste matkasse.

Norran pratar med en pensionerad dam som upplever att förpackningarna blivit mindre och innehållet krympt, samtidigt som priset gått upp. En annan ifrågasätter hur det är möjligt att allt blivit dyrare på samma gång. 

– Men generellt har folk haft det bra under lång tid och de yngre har aldrig behövt uppleva inflation. Förhoppningsvis har de föräldrar som kan förklara för dem vad det handlar om.

Utanför Lidl träffar Norran Matilda Grahn. Hon har märkt av de ökade matpriserna, men har samma matvanor och rutiner som tidigare. Däremot har hon ändrat andra köpvanor.

– Ja jag går mindre ofta i butiker och spontanshoppar. Jag har alltid handlat mycket på second-hand, och nu är jag extra noga med att först kolla sådana ställen när barnen behöver vinterkläder och sådant.

undefined
Matilda Grahn sparar in på annat än matinköp.

 Marie Fahlgren ser till att planera, kolla priser och tänka smart. Hon köper grönsaker efter säsong och anpassar köpen efter vilka erbjudanden som finns. Och så tipsar hon om ett sparknep:

– Storkok!

Rachelle Smith kom till Skellefteå från Kanada för tre år sedan för att jobba på Engelska skolan. Hon tycker inte att matpriserna i Sverige är särskilt "crazy" än så länge.

undefined
Marie Fahlgren handlar grönsaker efter säsong.

 – Mina föräldrar var nyligen och hälsade på från Kanada och de konstaterade att det fortfarande är billigare här, säger hon.

Priserna har inte påverkat hennes inköp av nödvändigheter, däremot försöker hon spara genom att avstå från det hon inte behöver. 

– Det är bra att göra det, oavsett vad maten kostar för tillfället, säger Rachelle.                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!