Västerbotten redovisade den lägsta arbetslösheten på 13 år under oktober. Inte sedan sommaren 2008, före finanskrisen slog till, har andelen inskrivna på Arbetsförmedlingen varit så låg. 5,0 procent av den yrkesverksamma befolkningen var inskrivna som arbetssökande vilket är lägst i landet.
– Det vi ser är, såklart som resten av landet, en återhämtning efter pandemin. Yrken inom handel och service kommer tillbaka. Det vi också ser, till skillnad från resten av landet, är att antalet långtidsarbetslösa ökar där men sjunker här, säger Ida Rönnblom.
Arbetslöshetssiffran sjönk med 1,6 procent i Skellefteå kommun till 4,6 procent, vilket är lägre än både riks- och länssnittet.
– Det har mycket att göra med den så kallade ”boomen” vi upplever i vår region med en kraftig tillväxt med nya etableringar och annat.
Men Ida Rönnblom ser också svårigheter med en låg arbetslöshet i kombination med tillväxt.
– Det handlar om en utvecklingstakt på den lokala arbetsmarknaden som sällan har skådats. Jag är glad att det finns ett utrymme för många på arbetsmarknaden, men jag ser utmaningar med att få tag på den arbetskraft som behövs. Vi är med i projekt med kommun och region kring frågor om kompetensförsörjning. Vi nyttjar också vårt nationella nätverk för att skicka signaler om att vi är i behov av arbetskraft, allt för att få folk att flytta hit, säger hon.
Arbetslösheten bland utrikesfödda och ungdomar i Skellefteå kommun sjunker betydligt. Bland utrikesfödda är 14,4 procent arbetssökande, en minskning med 3,9 procent.
– Vi är i ett läge med drygt 1 200 lediga platser i Skellefteå och har strax över 1 600 öppet arbetslösa och personer i program som är placerade i Skellefteå. Alla behövs, det börjar märkas att man inkluderar alla på ett annat sätt än man har gjort tidigare.
Ungdomsarbetslösheten bland personer mellan 18 och 24 år ligger på 7,2 procent, en minskning med 3,8 procent.
– Den gruppen svänger mest. När det blir lågkonjunktur drabbas de snabbast, sen märks det först hos dem när marknaden återhämtar sig. Det är bland annat en effekt av att serviceyrken och andra yrkesgrupper börjar komma tillbaka efter pandemin, det är yrken som passar unga bra, säger Ida Rönnblom.