Hyresgästföreningen varnar för chockhöjning av hyror

Hyresförhandlingarna med de privata hyresvärdarna i Skellefteå har tidigare strandat och Fastighetsägarna Mittnord, Heimstaden samt Tribo Fastigheter har nu meddelat de avser att direktförhandla med hyresgästerna om hyrorna. Nu går Hyresgästföreningen ut med en varning om en eventuell chockhöjning av hyrorna hos de privata hyresvärdarna.

Hyresgästföreningen varnar för chockhöjning av hyror hos privata hyresvärdar i Skellefteå.

Hyresgästföreningen varnar för chockhöjning av hyror hos privata hyresvärdar i Skellefteå.

Foto: Lotta Lille

Skellefteå2022-05-12 16:00

Hyresgästföreningen menar att direktförhandlingar i praktiken ofta innebär att hyresvärden bara lämnar ett meddelande om att hyran höjts, eller skickar ut en ny hyresavi med den nya högre hyran förtryckt. 

– Vi ser det som att vi tar ett självklart samhällsansvar och informerar. Den orättvisa som nu växer fram som en konsekvens av de stora industrietableringarna måste få ett stopp, säger Leif Hedvall, ordförande i Hyresgästföreningen Norra Västerbotten, i ett pressmeddelande.

undefined
Hyresgästföreningen varnar för chockhöjning av hyror hos privata hyresvärdar i Skellefteå.

Hyresgäster som inte accepterar den nya hyran kan fortsätta att betala den gamla hyran och då måste hyresvärden gå till hyresnämnden för att få ett beslut om en höjning.

En ny hyra kan börja gälla tidigast tre månader efter det att hyresvärden lämnat in ärendet. Hyresgästen kan alltså inte drabbas av någon retroaktiv höjning under de första tre månaderna.

Så länge hyresgästen fortsätter att betala den gamla hyran i tid kan han eller hon inte bli uppsagd från sin lägenhet eller hamna hos inkasso, skriver Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna anser däremot att det inte kommer att röra sig om någon chockhöjning av hyrorna.

– Vi beklagar att Hyresgästföreningen väljer att gå ut med en sådan skarp kommentar till sina medlemmar. Det är en häpnadsväckande formulering och vi menar att det rör sig om en högst rimlig hyresjustering. Det är inte tal om några chockhöjningar, säger Susanna Roback, vd för Fastighetsägarna.

Vilken höjning kan det röra sig om?

– Vi har i förhandlingarna med Hyresgästföreningen blivit förvägrade samma hyresjustering som de träffat med Skebo, det vill säga 2,35 procent. När vi inte accepterade en väsentligt lägre hyresjustering än denna valde Hyresgästföreningen att stranda förhandlingen. Nu vänder vi oss till hyresgästerna för att få tillstånd för en hyresjustering om 2,35 procent.

Varför anser ni att en hyreshöjning är nödvändig?

– Till exempel utmynnade förhandlingen av 2021 års hyresjustering i att hyresvärdarna i Skellefteå fick 43 procent lägre höjning än i övriga landet. Konsekvensen av detta är att det blir svårare för fastighetsägarna att förvalta, underhålla, satsa och bygga i en växande stad. Hyran är fastighetsägarens enda inkomst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!