Nya värmepumpar kyler ner på vård- och omsorgsboenden

För både boende och anställda inom vård- och omsorg är värmeböljan krävande. Därför utrustas vård- och omsorgsboenden med nya värmepumpar. ”Vi är inte klara, men de boenden som har fått den lösningen är väldigt nöjda” säger Linda Dehlin, verksamhetschef inom vård- och omsorg i Skellefteå kommun.

Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun

Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun

Foto: Privat

Skellefteå2022-06-30 08:00

Vid en värmebölja är det arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Den ska se till att klimatet på arbetsplatsen inte skapar risk för ohälsa eller olycksfall och ta fram en handlingsplan med åtgärder. 

Linda Dehlin, verksamhetschef inom vård- och omsorg, kommenterar läget i Skellefteå:

Vi har rutiner kring värmeböljor. Vi ser till varje boendes behov och anpassar efter det.

undefined
Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun

Arbetet med temperaturerna på vård- och omsorgboendena har pågått under flera år.

– Det har varit en utmaning med att det har varit väldigt varmt på våra boenden. Vi har utrustat alla hus med portabla AC-aggregat och förra året fattade vi beslut om att påbörja installationer av luftvärmepumpar som kan kyla ner de allmänna utrymmena, säger hon.

Fem av kommunens vård- och omsorgsboenden har fått de nya värmepumparna på plats.

– Husen står i olika sollägen och är byggda vid olika år. Därför vi har tagit hjälp av en lokalstrateg och olika typer av firmor. Men sen har det varit besöksförbud och förseningar av komponenter, så det inte har gått lika snabbt som vi hade hoppats, säger hon.

Kommunen ansvarar endast för temperaturerna i de allmänna utrymmena.

– I lägenheterna är det de anhöriga eller personen själv som utrustar med fläktar, mörkläggningsgardiner och andra saker som kyler ner, säger hon.

Vad mer gör ni för att underlätta för de äldre under en värmbölja?

– Man är i skuggan och försöker hitta platser där det fläktar. Vi tittar på vad den äldre orkar och drar ner på tempot. Istället för en promenad kanske man ger ett fotbad, en kall handduk på pannan eller en kall dusch. Vi har uppmanat chefer att köpa vätskeersättning både till medarbetare och boende, säger hon.

Personalen ha rätt till fler pauser under en värmebölja, hur löser ni det?

– Det är en utmaning. Jag och Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten, träffade alla hemtjänstchefer igår och alla boendechefer idag. Vi har en dialog med chefer och medarbetare och funderar kring hur man kan göra om olika insatser. Det är till exempel jättetufft att duscha en person i den här värmen. Som medarbetare blir man väldigt varm. Men efter den insatsen får den anställda kanske tio minuter att gå ut och sätta i sig skuggan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!