Värmen i avloppet ska återanvändas på Västra Erikslid

Avloppsvattnet från Västra Erikslid ska värma husen. Upp emot 40 procent av värmebehovet väntas man få ihop genom att ta tillvara värmen ur kiss, bajs, tvätt-, disk- och duschvatten.

Till höger är tank två där man sparar ihop avloppet. På vänster sida tank tre där värmeväxlingen sker. Det tar cirka fem timmar per omgång. Luckorna på toppen ska vara i markplan. Värmeväxlaren ska kunna bytas ut, därför är locket så stort.

Till höger är tank två där man sparar ihop avloppet. På vänster sida tank tre där värmeväxlingen sker. Det tar cirka fem timmar per omgång. Luckorna på toppen ska vara i markplan. Värmeväxlaren ska kunna bytas ut, därför är locket så stort.

Foto: Viktor Lindström

Skellefteå2022-08-31 07:30

Båda byggherrarna på Västra Erikslid har beställt sådana anläggningar. Det blir de första som företaget Ecoclime levererar till Skellefteå och eftersom de säger sig vara rätt ensamma på marknaden kan de vara först i stan. 

– Sedan tidigare finns rör-i-rör-system för att ta tillvara värme i avlopp. Haken är då att avloppsvattnet måste röra sig långsamt, och då hinner innehållet tjocka till och röret blir tätt. Den typen av anläggningar kan utvinna 5-10 procent av avloppets värme, säger projektledare Viktor Lindström.

Ecoclimes system är istället stora tankar där avloppsvattnet står stilla och avger värme via en värmeväxlare. Aggregatet är gjort i plast, vilket gör att det inte rostar, och tack vare den halkiga ytan kan avlopp inte fastna. 

– Vårt system tar därför tillvara hela 90-95 procent av värmen. När processen är klar spolas vattnet ut i kommunens avloppsnät och då har det kylts ner från 25 till cirka 7 grader. 

Om man tittar på värmebehovet i ett normalt flerfamiljshus så säger han att 30-40 procent kan fås på detta återvunna vis. Resten (60-70 procent), tillför man genom köpt energi, som kan vara från fjärrvärme, solvärme, värmepumpar eller elpannor. 

– Det är ett ökande intresse att skaffa sådana här anläggningar. Vi säljer på hela Sverige och det är även intresse i Tyskland. Kunderna vill ofta ligga i täten för att vara miljösmarta, för att få certifieringar och för att det gynnar varumärket. 

undefined
Viktor Lindström är projektledare på Ecoclime. Här besöker han de två områden på Västra Erikslid där bolaget har installerat anläggningar.

De första anläggningarna i Skellefteå är nu på väg att installeras. I SSB:s fyra hus i kvarteret Dubbelkrut är den byggd inomhus. Den beslår av flera lite mindre tankar som är seriekopplade. De måste vara små så att man kan ta ut dem genom dörrar om/när de ska bytas. I dessa hus bor redan folk, och anläggningen är igång.

Hos grannen Heimstaden på kvarteret Storfågeln görs två anläggningar eftersom det området ska vara så stort. Där blir tankarna nedgrävda i marken, och kan då vara betydligt större.  

Varje anläggning består av tre cisterner: En för malning, en för buffert och en för själva omvandlingen. I den sistnämnda tanken finns ett separat rörsystem som transporterar värmen vidare. Det vattnet är helt "rent" och har ingen sammankoppling med avloppsvattnet. Istället innehåller det en blandning med etanol. 

Värmen går vidare till ackumulatortankar i husens panncentral, där den blir ett tillskott för husets uppvärmning. 

undefined
Här monteras tank ett. Där ska avloppsvattnet malas ner, och sedan pumpas vidare.

Ecoclime har 120 anställda och är verksamt på fyra platser i Sverige. Huvudkontoret finns i Umeå och tillverkningen i Vilhelmina. 

– En företagare i Vilhelmina fick patent på värmeväxlaren och det byggdes upp en industri. Där jobbar ett tiotal personer, men vi vill växa kraftigt nu och ha 30 anställda år 2025, säger Viktor Lindström. 

De stora tankarna av rostfritt stål görs av andra bolag i Västerbotten och transporteras till Vilhelmina för att få de tekniska delarna monterade.

Den första anläggningen gjordes i Umeå 2018 och är nu en referens som man lutar sig mot.

– Här i Skellefteå tror vi att det ska bli mera jobb. Vi har bland annat pratat med bolag som ska bygga på Anderstorg. 

– Anläggningen kan även monteras vid befintliga hus, men källan till avloppet måste vara nära, eftersom värmen fort försvinner i rören. Källan ska helst vara lägenheter, gym, hotell eller idrottsanläggningar. Kort sagt: ställen där man duschar mycket. 

undefined
Brunnslocken är stora där det finns tankar. Här står Viktor Lindström vid locket till pump- och malningstanken på området Dubbelkrut.
Omvandlingen

Omvandlingstanken är tre meter i diameter och rymmer åtta kubikmeter. Avloppsvattnet befinner sig i tanken i cirka fem timmar. Då minskar temperaturen från cirka 25 och ner till sju grader.

Hela tanken töms sedan på en gång ut i avloppsnätet. Sedan fylls den igen från bufferttanken där inkommande avlopp har sparats ihop.

Skulle folk i huset spola så mycket vatten samtidigt att alla tankar blir fulla, låter man överskottet rinna till avloppsnätet utan att värmen nyttjas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!