Parisaren uppfanns på 1950-talet i Umeå av Tore Strand och blev snabbt populär i norra Sverige. 2009 bildade några eldsjälar Svenska Parisareakademien som har sloganen ”Parisare åt folket, folket åt parisare”.
– Vi var ett gäng entusiaster som älskar parisare som bestämde oss för att bilda akademien. Vi la ut det på Facebook och fick hundratals medlemmar och har fortsatt växa sedan dess, säger Tommy Schönstedt, president i Svenska Parisareakademien.
Nu har de drygt 4 700 medlemmar men akademien hoppas på att de snart ska bli 5 000 och att maträtten ska bli vanligare i landets södra delar.
Tommy Schönstedt är född i Skellefteå men har jobbat som journalist i Stockholm i många år och har spridit rätten till tidningskvarteren i huvudstaden. På Nyhetsgrillen utanför Dagens Nyheter och Expressen har han sett till att det går att beställa parisare.
– Jag tror inte jättemånga beställer det, men den finns.
Under kongressen höll Tommy Schönstedt tal till medlemmarna från en av bänkarna på Korvgubben. Han pratade bland annat om vikten av att värva yngre.
– Det som är viktigt nu är att vi försöker föryngra och försöka göra parisaren populärare bland unga människor. Annars dör det ut.
Men det ämne som medlemmarna hade starkast åsikter om var vad som egentligen ska vara på en parisare. Medlemmen Affe Asplund har en sträng uppfattning.
– Det ska vara senap, ketchup och bostongurka och inget annat. Egentligen ska det vara bröd utan frön också, säger han.
Presidenten har dock en annan hållning i frågan.
– Vi är inte parisaretalibaner, vi är liberaler som tycker att alla möjliga parisare är tillåtna. Huvudsaken är att det är gott, säger Tommy Schönstedt.
Men han har några tips på hur man får till den bästa parisaren.
– Enligt våra medlemsomröstningar ska korvskivorna vara 15 mm. För att de inte ska böja sig när man steker dem ska man göra ett jack i skivorna.
Han rekommenderar även att man ska pressa brödet i en dubbelgrill.
– Men man får göra som man vill. Så länge det blir gott!
I Göteborg kallas parisare ibland för göteburgare. Är det verkligen okej när rätten kommer från Västerbotten?
– Helt okej! Parisare är till för att man ska bli lite lyckligare. Äter man tillräckligt med parisare orkar man inte kriga. På så sätt är det en fredsrörelse, säger Tommy Schönstedt.