Vårdplatskaoset: ”Sköterskebrist hela sommaren”

Det är ett mycket ansträngt läge vid Skellefteå lasarett med trängsel i patientsalarna. En följd blir problem med integritet och sekretess. ”En del patienter hamnar till och med i korridoren, utan tillgång till larm och syrgas i sämsta fall”, berättar Caroline Lundqvist, styrelseledamot i Vårdförbundet med särskilt ansvar för arbetsmiljö och samverkan.

Camilla Andersson, områdeschef för närsjukvården i Skellefteå och Caroline Lundqvist ger sin respektive bild av bemannings- och vårdplatssituationen vid Skellefteå lasarett.

Camilla Andersson, områdeschef för närsjukvården i Skellefteå och Caroline Lundqvist ger sin respektive bild av bemannings- och vårdplatssituationen vid Skellefteå lasarett.

Foto: Klas Sjöberg, Region Västerbotten, Ulrika Nohlman

Skellefteå2022-07-27 06:15

Sommarmånaderna är kritiska för Skellefteå lassarett. Norran har tidigare berättat om hur personal på akuten får hantera hundratals patienter med varierande åkommor. Det är för få vårdplatser och för lite personal är deras slutsats så här långt.

Caroline Lundqvist är styrelseledamot i Vårdförbundet och har god insyn i hur personalsituationen och beläggningen ser ut. Enligt henne säger flera i personalen att ”det här är den värsta sommaren.”

Kommer antalet vårdplatser att dras ner ytterligare?

– Jag har inte fått till mig att det ska ändras just nu. Men jag vet att det var 4-6 överbeläggningar igår (måndag 25 juli, Norrans anmärkning) på Medicinkliniken, säger Caroline Lundqvist.

Caroline Lundqvist beskriver vilka konsekvenser det får för patienter och medarbetare.

– Om det fattas ett beslut om att en avdelning har 16 platser och så kommer det en patient 17. Då får en sjuksköterska som egentligen ska ha ta hand om åtta patienter istället nio att ansvara för. Och när patient 19 kommer så får sjuksköterskan 10 patienter.

Caroline Lundqvist radar upp flera konsekvenser som överbeläggningen får.

– Det blir trångt mellan sängarna på salarna och det blir svårt med både sekretess och integritet för patienterna. 

Om det blir fullt på en sal kan det läggas patienter i korridoren. 

– I korridoren finns det kanske inte syrgas eller larm. Det är också svårare för personalen att upptäcka om någon blir sämre eller till och med att hinna dela medicin i tid. 

Camilla Andersson, Områdeschef, är på semester när Norran når henne för en kommentar. Därför säger hon att hon inte är helt uppdaterad men det som är sagt är att i första hand ska bemanningen för sommaren lösas och därefter hur det ska se ut i höst med såväl bemanning som antalet vårdplatser ”Fokus är på att lösa ut sommaren och sen hösten.”

– Diskussionen är mer hur många personalen räcker till, menar Camilla Andersson.

I sommar har målet för Medicinkliniken varit att ha 40 vårdplatser. Just nu infaller sommarens mest kritiska veckor.

– Vecka 30 och 31 är mest svårbemannade för hela sjukhuset. Det påverkar exempelvis verksamheterna Medicinkirurgi och Ortopeden förutom Medicinkliniken, berättar Camilla Andersson. 

En åtgärd som vidtogs var att höja sommarersättningen för dem som kunde tänka sig att avstå eller skjuta upp sin semesterperiod. 

Men även under vintern och våren har det varit stora bekymmer med att få tillräckligt många sjuksköterskor för att kunna hålla öppet Medicinklinikens ordinarie 62 platser.

– Det har inte gått under vintern på grund av att sjuksköterskor har saknats, konstaterar Camilla Andersson.

Camilla Anderssons menar att antalet platser ska kunna ökas under tidig höst.

– Vi kan gå upp till antalet platser vi hade under våren. Det är min bedömning.

Ett sätt att försöka få fler sjuksköterskor på plats på Skellefteå lasarett som både Camilla Andersson och Caroline Lundqvist nämner är avrop av yrkesgruppen via bemanningsföretag.

– Jag vet inte hur läget ser ut där då vi inte har haft någon avstämning ännu, säger Camilla Andersson.

Avropet gäller för resten av året.

Vårdplatser och bemanning

När medicinkliniken inte kan ha så många vårdplatser öppna som de skulle behöva på grund av sjuksköterskebrist påverkas även andra vårdavdelningar och medicinska avdelningar. 

Vilket antal vårdplatser som kan erbjudas bestäms utifrån en patientsäkerhetsanalys.

Angelägna frågor utifrån facklig synpunkt som ska tas i dialog med arbetsgivaren för att lösa rekrytering är löner, arbetsmiljö och grundbemanning.

På grund av en svår arbetssituation väljer många sjuksköterskor att lämna yrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!