I mitten av juni berättade Norran att det är akut brist på sjuksköterskor på Skellefteå lasarett. Förra veckan kom flera tips om att hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa meddelat att ortopedavdelningen måste bemannas upp. Det innebär i praktiken att kirurgavdelningen och medicinavdelningen måste gå in och täcka upp.
Om det inte gick att lösa frivilligt skulle det kunna bli aktuellt att beordra ut personal eller att dra in semester. Personal har reagerat på detta med bestörtning och därefter kontaktat Norran.
Enligt personal, som vill vara anonym, har anställda på två avdelningar redan tagit 50 extrapass under sommaren för att klara verksamheten.
– Det känns som ett slag i ansiktet att få ett sådant besked, särskilt för de som har första dagen på sin semester och har resor och dylikt inplanerat. Vi har alla jobbat hårt under hela pandemin och vi behöver en sammanhållen semester för att orka fortsätta arbeta patientsäkert.
Hen säger att hen upplever att kravet och hotet kommer uppifrån högsta ledningen.
– Alla på golvet vet att utan återhämtning faller både personalen och patientsäkerheten.
Läget bekräftas av Caroline Lundqvist vid Vårdförbundet. När Norran pratar med henne på torsdagseftermiddagen har hon fått information om att cirka 40 pass var olösta under veckorna. För att försöka lösa detta erbjuds personal tre till fem gånger normal lön beroende på när de ska jobba. För att klara vecka 27 har personal plockats från andra mottagningar.
– Medlemmarna är väldigt upprörda över detta. Av 20 pass på kirurgavdelningen så har man löst tre och nu är det midsommarhelg.
Hon tillägger:
– Alla har redan tagit på sig extrapass till att börja med. Kirurgen två hade allt löst då. Det här är utöver. Vi har medlemmar som redan gått på semester och nu blivit kontaktade med förfrågan.
Alternativet är att beordra in personal då?
– Arbetsgivaren kan beordra de som är på plats att arbeta eller dra in semestrar.
Borde man hellre stänga vårdplatser?
– Det är en svår fråga. Att ha för få vårdplatser leder till överbeläggningar vilket alltid är en patientsäkerhetsrisk. Vi vet även att behovet av slutenvård inte upphör på sommaren. Att dra ned på vårdplatser betyder inte alltid att arbetsbelastningen minskar.
– Vi anser att man hade behövt planera bättre och gått ut tidigare med ersättningar som våra medlemmar är intresserade av. Det tog tid innan man kom med ett erbjudande och man har känt till situationen sedan januari. Ledningen behöver lyssna på sin personal betydligt mer än de gör i dag.
Hon berättar att det har varit många möten under våren och att medlemmarna också försökt komma med förslag.
– Men de upplever att deras försök att lösa situationen inte uppskattats av ledningen.
Hon tror att den här lösningen är ett försök att komma närmare målet om antalet vårdplatser på lasarettet i sommar.
– Det kan också vara bra att veta att NUS håller öppet färre vårdplatser i år jämfört med tidigare år. Det kan komma att innebära att det blir svårt att flytta patienter mellan sjukhusen.
Närsjukvårdschef Camilla Andersson bekräftar att det pågår intensivt arbete med att lösa de saknade passen.
– Vi försöker undvika att behöva stänga vårdplatser. Vi har gjort en bedömning att vi, för att upprätthålla en viss nivå av patientsäkerhet och verksamhet, behöver ha fyra avdelningar öppna sommartid.
Vad händer om ni inte lyckas bemanna de här saknade passen?
– Om vi inte lyckas fullt ut eller om det blir sjukfrånvaro under de sköraste veckorna så kan det bli så att vi får försätta sjukhuset i stabläge.
Hur ser du på risken att det blir så?
– Vi har inte en sådan verksamhet att vi kan säga att vi stänger. Vi har ett vårdåtagande och jobbar allt vi kan med samordning i länet och dagliga avstämningar.
Magnus Hedström, områdeschef länssjukvård område 1, berättar att ledningsgruppen kommer att hålla ett möte på tisdagen för att få en tydlig överblick på situationen.
– Vi är inte där än att vi kommer att behöva beordra ut personal. Min förhoppning är förstås att det ska gå att undvika.
Vad händer om beordrad personal vägrar?
– Det finns ett regelverk för sådana situationer, i anställningsavtalet ingår beordrat arbete. Precis som för andra samhällskritiska arbetsgrupper.