Den blockad som gäller för övertidsarbete hos förbundets medlemmar har, enligt Vårdförbundet, inte respekterats av arbetsgivaren. Enligt en artikel i läkartidningen anklagar förbundet regionerna för att missbruka skyddsarbete och hotar med strejkvarsel. På fredagen gick Vårdförbundet ut centralt och berättade att de vill ha skadestånd från arbetsgivare.
I vissa fall kan regionens chefer trots blockaden beordra skyddsarbete. Det handlar exempelvis om det är fara för liv och hälsa hos en patient. Men enligt Jenny Olsson används skyddsarbete i vissa fall fel.
– Vi har ett 20-tal förhandlingar varje dag. Vi bedömer varje fall för sig och vi är ibland eniga och ibland oeniga, säger hon och tillägger att de är oeniga i många fall.
– Det används väldigt mycket ifall personal blir sjuk eller vid raster. Vi är absolut eniga om det handlar om fara för patienter men de tar för lättvindigt på det. De hade tid att förberedas sig för det här under varseltiden. Man borde ha kunnat strukturera upp arbetet på förhand och bemannat upp med en extra sjuksköterska per pass till exempel för att inte hamna i det här, säger hon.
Några av de avdelningar som förhandlat mest är ambulansen, röntgen och hjärtcentrum.
Hur går ni vidare nu?
– Vi har inte bestämt vad vi ska göra. Det finns olika alternativ. Vi har skickat in flera tvister till regionen centralt. Tvista är en väg att gå och vi kan eventuellt begära skadestånd. Det är viktigt att regionen respekterar vår konflikt.
Något nytt besked om förhandlingarna mellan Vårdförbundet och SKR samt Sobona har hon inte fått.
– Jag förstår att det har varit ganska tyst.
Magnus Hedström, områdeschef för länssjukvården i regionen, säger att de inte medvetet använt skyddsarbete på fel sätt.
– Vårdförbundet menar att det använts personalförstärkning i fall som inte är att betrakta som skyddsarbete. Medan verksamheterna anser att de gjort som de alltid gjort i ordinarie verksamhet för att säkra upp bemanningen. Det är inte med uppsåt man har försök att göra det dåligt.
Han tillägger att han förstår att det i vissa lägen är svårt att göra bedömningar.
– Ibland vet man först i efterhand om det skulle vara skyddsarbete eller inte.
Men samtidigt har de agerat. Det har funnits en okunskap om vad som gäller.
– Vi har informerat alla berörda chefer om vad som gäller. Att det handlar om väldigt strikt tillämpning, bara då det är fara för patienterna.