Över hälften av kvinnor i arbetaryrken jobbar deltid

Mer än hälften av kvinnor i arbetaryrken i Västerbotten jobbar deltid, det visar en rapport från LO. Att få heltidsanställning inom Skellefteå kommuns omsorg är inget problem, enligt Iosif Karambotis (S), socialnämnden: ”Men andra faktorer spelar in”.

Mer än hälften av kvinnorna i arbetaryrken i Västerbotten arbetar deltid. Enligt Kommunal beror det oftast på ett slitigt jobb.

Mer än hälften av kvinnorna i arbetaryrken i Västerbotten arbetar deltid. Enligt Kommunal beror det oftast på ett slitigt jobb.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skellefteå2023-07-15 08:00

LO har i sin jämställdhetsbarometer 2023 räknat in arbetstider för att få en mer relevant bild av lönefördelningen. Deltidsarbetets betydelse för lönen beräknas genom det LO kallar "faktiska månadslönen".

Vård-och omsorgsyrken i Skellefteå kommun är ett område där många arbetar deltid. Detta trots en strävan från kommunens sida att fler ska arbeta heltid. Heltid ska vara normen, förklarar socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S):

– Vi har inte ofrivillig deltid. Vid anställningar är det i allra högsta grad heltid som erbjuds.

Orsaker till att många kvinnor trots det väljer deltid tror han beror på familjeomständigheter, möjligheten att strukturera sin arbetstid, samt tuffa arbetsförhållanden.

– Det är en tuff situation just nu. Många är stressade, säger han.

Karambotis säger att det är en utmaning att rekrytera personal, men att de till viss del lyckats locka tillbaka en del som slutat, samt värvat nya från Södra Sverige.

– Det beror mycket på att vi erbjuder heltidsanställningar.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar när deltidsarbete beaktas, enligt LO:s rapport.

undefined
Fördelning av deltidsarbete och månadslön för de som jobbar i Västerbotten. Källa: LO

Malin Andersson, ordförande för Kommunals vård- och omsorgsklubb, påpekar att deltidsjobb påverkar pensionen.

– Vissa tänker inte så långsiktigt. Man kanske är i ett förhållande där ens man jobbar heltid och känner att man inte behöver tänka på framtiden. Men detta drabbar en förr eller senare eftersom man får sämre pension. Det är något vi säger till våra medlemmar.

Enligt henne är det främst arbetsförhållandena i vård- och omsorg som gör att man väljer deltid.

– Det är ett tufft jobb med oregelbundna arbetstider. Det finns också en risk att man blir utlånad till andra arbetsplatser om man jobbar heltid, vilket vissa inte vill.

Pressen att jobba övertid kan också påverkar.

– En del väljer att gå ner i arbetstid och sedan kompensera med övertid. De vet att de hursomhelst behöver jobba övertid och väljer då att minska på sin ordinarie arbetstid innan.

Orsaken till att kvinnor jobbar färre timmar beror på arbetsbelastningen, fortsätter hon. Den måste minska om nyexaminerade ska lockas av branschen.

– Jobb inom vården sliter på en kroppsligt och psykiskt. Det är brist på personal i flera yrken och många är fortfarande trötta efter pandemin, säger Malin Andersson.                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!